Europa Culinair, verbinding door eten

Europa Culinair

Een mooie nazomerdag was het gisteren. Ideaal om naar foodfestival Europa Culinair te gaan. Europa Culinair wordt voor de eerste keer gehouden op Het Plein in Den Haag. Vrijdagavond was de opening. Drie dagen lang genieten van al het culinairs dat Europa te bieden heeft. Eten verbindt, dus ook in Europa, is een van de achterliggende gedachtes. Eenmaal op het festivalterrein, was het tijd om aan te vallen!!!

 

Ondanks de lichte vertraging (een vriendin en mede-foodie met wie ik had afgesproken voor de ingang van Europa Culinair stond bij een ander plein in Den Haag – weet ik veel, ik ken maar 1 ‘Het Plein’ in Den Haag en dacht dat dat voldoende aanwijzing zou zijn 🙂 ) was het nog steeds niet druk op het terrein. Genoeg tijd en ruimte dus om even goed te kijken wat er allemaal aangeboden werd. Maar ook niet te lang, want we hadden al flink trek.

 

Europa Culinair

 

De opening vond plaats rond half 7 plaats door de Nederlandse ondernemer Hans Biesheuvel en topchef Alain Caron door een champagnefles te sabreren. Het was inmiddels iets drukker geworden, maar nog lang niet zo druk als hoe we het hadden verwacht. Voldoende plek om te zitten en rustig van elk gerechtje te genieten. Ik heb niet een gerechtje gehad wat ik wat minder vond. Het zijn ook steeds kleine porties (en in verhouding niet echt duur) waardoor je flink veel kunt proeven. Hieronder een aantal tips:

 

 

Europa Culinair

 

We begonnen bij de Roemeense stand waar Mioritza uit Den Haag diverse soorten droge worst verkochten. Erg lekker en de (knoflook)toon was gezet. De winkel zelf vind je in de Weimarstraat 252 in Den Haag. Voor hun website klik je hier.

 

 

Europa Culinair

 

Aan de andere kant van het terrein stond de Cyprus stand, waar Pans & Grills onder onder andere ravioli met halloumi en mint erin serveerden. Het restaurant van Pans & Grills vind je aan de Laan van Middenburg 1 in Voorburg.

 

 

Europa Culinair

 

En natuurlijk mag naast de mediterraanse keuken ook de Nordic Cuisine ook niet ontbreken. Van links naar rechts: een flensje met daarop een rauwe vissalade van haring en zalm. Daarnaast rösti met daarop eland rosbief. Als laatste een soort flatbread opgerold met boter, suiker en kaneel. Ook leuk: je kunt bij de stand diverse Scandinavische soorten wijn, frisdranken en ingrediënten kopen bij Nordic Delikatesser-Scandinavian Lifestyle. Hun website vind je hier.

 

Europa Culinair

 

Bij de stand met eten uit Slowakije aten we bij Slávia het traditionele gerecht Bryndzové halušky. Dit was wel wat zwaar op de maag (vooral met de gedachte dat je nog een aantal gerechtjes te gaan hebt die je nog wilt proeven), maar wel erg lekker. Slávia heeft een delicatessen shop aan de Rijswijkseweg 185 in Den Haag.

 

Uiteindelijk werd het te donker om nog een behoorlijke foto te maken van de andere gerechten. Maar onderstaande stands moet je zeker niet missen:

 

  • De dames van het Poolse restaurant Karczma Polski Stól hadden vooral als doel om meer Nederlanders naar hun Poolse restaurant te trekken. Nu zijn dat nog voornamelijk Polen. Twee jaar geleden hebben de nieuwe eigenaren het restaurant overgenomen en een aantal veranderingen in het menu doorgevoerd. Hun site is nog volledig Pools, maar ze hebben in het restaurant zelf ook een Nederlandstalige menukaart. Het restaurant vind je aan de Rijswijkseweg 369 in Den Haag. Op Europa Culinair kun je bij hun stand Pierogi ruskie kopen, witte dumplings met witte kwark en aardappel als vulling.
  • Naast Karczma zit de Roemeense stand waar restaurant Moldavië diverse soorten groentespreads verkoopt (met veel knoflook). Een van de weinige stands waar niet overwegend vlees werd verkocht. Hun restaurant vind je aan de Burgemeester van Leeuwenlaan 71 in Amsterdam. Citaat van de eigenaar: “met gratis parkeergelegenheid, dat vinden Nederlanders fijn.”

 

Ik hoop echt dat er dit weekend nog flink wat mensen naar Europa Culinair komen. Want het eten en de sfeer is er erg goed. Er zijn veel trotse koks die met passie over hun gerecht(en) kunnen vertellen. Maar het mag zeker drukker dan hoe het op vrijdag was. Dat verdient dit evenement gewoon.

 

Mogelijk kwam het door de hogere entreeprijs op de vrijdag (€17,50 online) en beperktere openingstijden (van 17.00 uur tot 23.00 uur). In het weekend is de entree €12,50 online en €15,00 euro aan de kassa. Bij de ingang kun je ook de muntjes kopen die je gebruikt om eten en drinken tijdens Europa Culinair te betalen. Openingstijden zijn 14.00-23.00 uur.

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: