Eierbal foodtour in Groningen

eierbal

‘Het wordt erg warm hoor, dit weekend!’ hoorde ik mijn collega zeggen. Aangezien ik wat druk was geweest, had ik geen weerbericht op TV gezien. Nog even snel op mijn telefoon gekeken, rond de 28 graden en hele dag zonnig. Inderdaad, warm. Uiteindelijk bleek dat ik de weersverwachting niet had geupdated en dat ik die van een paar dagen eerder nog had staan. Want de dag begon alles behalve zonnig. Het was zelfs dreigend. Zat ik daar met mijn zonnige outfit zonder jas in de trein op weg naar Groningen. Het was namelijk tijd voor een nieuwe editie van de foodtour met Pinkiewise (Inge), EchteGerechten.nl (Marjolein) en Keukenatelier (Louise). Dit maal georganiseerd door Pinkiewise, in ‘haar’ Groningen. Gelukkig zou het weer rond het middaguur beter worden, wisselend zonnig en bewolkt. En we waren daar voor het eten, niet voor het weer. Dus, who cares about the weather? Wat ik vond van de foodtour, die we hadden omgedoopt tot de Eierbal foodtour? Nou, het kon minder.

 

Italiaanse delicatessen bij Ariola

Naast het gebruikelijke clubje, werden we dit keer vergezeld door Hilde van Slowfoody en Laifa van Laifood, een nichtje van Pinkiewise. Toen iedereen verzameld was op het terras van het Groninger Museum, kon de tour beginnen. Van Laifa kreeg iedereen een zakje echte Groninger drop. Welkom in Groningen! De eerste stop was bij een ander familielid van Inge en Laifa, tante Meilien, bij haar winkel Ariola, vol met allerlei Italiaanse delicatessen. We waren er rond het middaguur en het was spitsuur in de winkel. Treuzelend of we wel of niet in de rij moesten gaan staan, kwam tante al naar buiten met een dienblad vol stokbrood met heerlijke tapenades en op een ander dienblad gefrituurde courgettebeignets. Zo lekker! We zouden later nog terugkomen voor allerlei andere lekkere Italiaanse hapjes. Voor de deur kwamen we ook nog nichtje Marlies van Inge en Laifa tegen en zij besloot uiteindelijk ook aan te sluiten. En toen waren we opeens met zijn zevenen. Gezellig, hoe meer zielen, hoe meer vreugde.

 

eierbal eierbal

 

Le Souq

Ariola is te vinden in de Folkingestraat. Deze straat is in 2014 tot leukste winkelstraat van Nederland benoemd. En nog steeds is het een erg leuke winkelstraat met allemaal unieke winkeltjes en eetgelegenheden. Even verderop zit Le Souq. Toevallig ga ik daar altijd even naar binnen als ik een dagje Groningen doe. Het is net alsof je in een echte souq terecht komt. Le Souq stond niet op het programma voor vandaag, maar we gingen er toch maar even naar binnen. Als we er dan toch zijn.

 

eierbal

eierbal

 

Binnen allerlei lekkerheden zoals verse en gedroogde kruiden, allerlei zoete koekjes en ingrediënten uit de keuken van Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De keuze uit zoete koekjes is eindeloos. We besloten een bakje te vullen als een klein proeverijtje. Met deze sugar rush hieperdepiepten we door naar de volgende stop.

 

eierbal eierbal eierbal eierbal eierbal

 

Of je Groninger worst lust

En weer even wat hartigs. Zaterdag is marktdag. Op de Grote Markt staat onder andere De Marktslager en die verkoopt, hoe kan het ook anders, vlees. Ook de traditionele Groninger droge worst kun je hier kopen. Allemaal 1 mee voor thuis en nog een in plakjes om nu op te snoepen. Bij een worstje hoort een glaasje (met alcohol of zonder, wat u wilt). Dus de overgebleven plakjes gingen mee naar het terras van Hooghoudt om daar verder opgegeten te worden.

 

eierbal

 

Wat maakt Groninger worst nou Groninger worst? Ik ben er nog niet helemaal over uit. Op de markt hadden ze het over de kruidnagel die erin zit. Maar die zit toch ook in Friese worst? Wat is het verschil? Wie het weet mag het zeggen. Ik hoor het graag!

 

Terrasje pakken bij Hooghoudt

Bij Café Hooghoudt kun je Hooghoudt kopen, jonge jenever, één van Gronings trots. Ook allerlei cocktails op de kaart waarin Hooghoudt verwerkt is. Maar je kunt ook kiezen voor een Bax biertje (ook Gronings) of gewoon voor fris. Ik drink niet, dus voor mij een flesje fris. Smaakten die plakjes worst ook prima bij.

 

eierbal

 

Eindelijk een eierbal

Tijdens de vorige foodtour in Rotterdam viel het woord eierbal voor het eerst. ‘Want als we een foodtour door Groningen gaan doen, dan moet we zeker een eierbal gaan proeven!’ Nooit van gehoord, maar als dat moet, dan doen we dat. Een eierbal wordt in Groningen een aaierbaal genoemd. Het is een gekookt en gepeld ei omhuld met ragout en dan gefrituurd in een krokant korstje zoals die van een bitterbal of kroket. De ragout varieert in smaak, wel of geen kerrie, wel of niet pittig. De pittige wordt trouwens een feierbal genoemd.

 

eierbal

 

Wij haalden een aantal eier- en een feierballen bij Big Snack Hoek. Je kunt ze uit de muur trekken (hier zat eerst dan ook een Febo), maar je kunt ze ook vers laten frituren. We kozen voor het laatste. Ik had een beetje met de meneer achter de toonbank te doen. Die had dat blijkbaar nog niet eerder meegemaakt, een aantal hysterische foodies/foodbloggers die vanuit alle camerastandpunten een gefrituurde snack in een plastic bakje wilde fotograferen. ‘Zal ik ze voor jullie doormidden snijden?’ ‘NEE!!! Ho! Wacht! Nog niet doormidden snijden! Ik moet nog een foto maken!’

 

eierbal eierbal

 

De eierbal is vooral een populaire uitgaanssnack na het stappen. You love it or you hate it. Ik vond zowel de eierbal als de feierbal te zout en velen met mij. Dat de feierbal wat pikanter is, vind ik dan wel weer lekker, maar echt ‘feieren’ doet hij niet. Wel is er trouwens een heuse fanclub en er is ook nog eens een song geschreven over de melodie van Fireball van Pitbull met de titel: Aaierbaal!

 

Voor de verandering, nog maar een eierbal

Smaken alle eierballen zo? Daar kun je maar op één manier achter komen: door nog ergens anders een eierbal te gaan eten. De bedoeling was Cafetaria Koning – ook vanwege het interieur – maar het werd een eierbal bij Kwalitaria. Zij hebben in 2016 de Grote Groningse Eierballentest/Hanzemag Verkiezing gewonnen. Deze eierbal was minder zout, maar mijn favoriete snack zal het niet worden. De combi ei met ragout is niet aan mij besteed. Geef mij maar of een bitterbal of een gekookt ei. Of een lemper, maar dat is wat anders 🙂

 

eierbal

 

Jam, jam en nog eens jam

Om de calorieën enigszins eraf te lopen (wat natuurlijk een illusie is, maar alle kleine beetjes helpen), liepen we terug door het Noorderplantsoen richting opnieuw de Grote Markt voor een volgende stop. De markt liep tegen het einde aan, maar de stand van Lammiesjam, was nog niet weg. De homemade jammetjes worden gemaakt door een enthousiaste vrouw. Ze is zo rond de 60 uur per week met haar jammetjes bezig, van productie tot verkoop. Ze heeft tientallen smaken staan, van zure kers-, rabarber-, wilde perzikken- tot abrikozenjam. Alle smaken zijn ook te proeven. Mijn oog viel op een potje met een gifgroene inhoud genaamd Heksenjam. Ja, die moet ik natuurlijk even proeven. Lekker, friszuur en niet al te zoet. En alhoewel ik niet van jam op brood hou, vind ik het wel heerlijk in de yoghurt bijvoorbeeld. Dus een potje Heksenjam ging mee terug naar Rotterdam. Wat erin zit, is nog geheim. Lammiesjam is nog bezig om er patent op aan te vragen. Als dat gelukt is, worden de ingrediënten vermeld.
eierbal

 

Nogmaals Ariola

Daarna hup hup hup weer terug naar Ariola voordat ze zouden sluiten. De vitrine werd al opgeruimd, maar we konden nog snel een paar lekkere hapjes uitkiezen. Daarbij nog wat heerlijke tomatentapenade en pittige notentapenade. Om de tomatentapenade ook thuis te kunnen maken, kregen we van tante Meilien een zakje gedroogde tomaten mee naar huis. Zo lief!

 

eierbal eierbal

 

Culinaire souvenirs shoppen bij de overburen, De Boergondiër

Tegenover Ariola zit nog niet zo heel lang De Boergondiër, waar allerlei Groninger (culinaire) streekproducten worden verkocht. Omdat ik nog iets voor vaderdag moest hebben, kocht ik wat verschillende soorten Bax biertjes. Wat je er verder allemaal kunt kopen? Groninger kaas, Groninger worst, Groninger koek, Groninger mosterd, Groninger poffert. Welk product eigenlijk niet? Zoek je een culinair cadeautje uit Groningen, hier slaag je zeker.

 

eierbal eierbal

 

Aziatische hapjes scoren bij Konbu Streetfood

 

eierbal

 

Na een drankje bij Pronk – al dat eten maakt dorstig – was het alweer tijd voor onze laatste stop voor de dag: Konbu Streetfood. Daar worden allerlei Aziatische gerechten geserveerd, van Vietnamees tot Japans, van Koreaans tot Thais. We kozen voor diverse gerechten om samen te delen waaronder pho, edamame bonen, rice spring rolls, ramen, gyoza en KFC (Korean Fried Chicken, lekker sticky en spicy).

 

eierbal eierbal eierbal

 

Ze verkopen er ook wat traditionele drankjes. Zo kun je er kiezen voor Boeddha biertje, een matcha ice tea en een calpis. Dat laatste had ik nog nooit gedronken, maar ik moest het proeven. Het is een drankje uit Japan wat gemaakt wordt van onder andere melkpoeder en gefermenteerd melkzuur. Erg lekker en fris en vooral niet heel erg zoet. De ideale dorstlesser en lekker bij het eten wat geserveerd werd.

 

eierbal

 

Klap op de vuurpijl vond ik wel de gefrituurde mochi. Geserveerd onder een dikke laag slagroom met chocoladesaus, zaten twee grote mochi ballen gevuld met ijs. Dat ijs was door het frituren volledig gesmolten. En deze mochi was niet taai, zoals (helaas) sommige mochi wel geserveerd wordt. Alleen al voor dit toetje zou je naar Konbu Streetfood moeten komen. Ik had er eigenlijk nog wel een willen bestellen, maar dan helemaal voor mij alleen. Ware het niet dat ik bommetje vol zat en ook nog een trein moest halen. Binnenkort maar weer eens een tripje naar Groningen plannen. Wie gaat er mee? 😉
eierbal

 

Je vindt Konbu Streetfood in de Oosterstraat 10 in Groningen.

 

Dus

Maar Helena, dit was toch een positief stuk? Waarom dan toch zo’n zuinig oordeel van het kon minder? Met ‘het kon minder’ bedoelen de Groningers blijkbaar dat het helemaal geslaagd en super was. Waarom uit je plaat schieten van enthousiasme als het ook anders kan? Die Groningse nuchterheid bevalt me wel. Geen woorden, maar daden. Hé, dat komt bekend voor…

 

 

Wil je de verslagen van eerdere edities teruglezen? Kies uit World of Food of de Foodtour in Rotterdam. De volgende staat gepland voor na de zomervakantie en zal dan waarschijnlijk gehouden worden in Leiden. Houd onze socials in de gaten voor meer informatie. 

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: