Duurzaam leven

Nieuw jaar, nieuwe voornemens. Om het overzichtelijk te houden zijn het er wederom net als vorige jaar 2. Ik wil weer minimaal 1 grote reis gaan maken dit jaar. Weer naar Azië. Een jaar lang Aziëloos door het leven gaan is niet goed bevallen (Was trouwens een van de goede voornemens van vorige jaar, met name om kosten uit te sparen. Dat laatste was een illusie). Goede voornemen nummer 2 is dat ik duurzamer/milieubewuster wil gaan leven. Een grote reis maken met meerdere vliegreizen is niet heel erg milieubewust. Dus dat hoop ik met meer milieubewust bezig te zijn met mijn voeding en transport in mijn leven buiten het reizen om ietwat te compenseren. Voor mijn eigen gevoel :-S.

 

Allereerst begin ik met mijn voeding. Alhoewel ik maximaal 2x per week vlees eet (verder veel vegetarisch en vis), kan ik hierin denk ik nog flink wat verbeteren. Wat moet er gebeuren wil ik meer duurzaam door het leven gaan?

 

 

Voeding

 

Minder vlees eten, dan doe ik al. Het kost geen moeite, ben niet echt een liefhebber van een stuk vlees. Daarnaast is kraanwater duurzamer dan bronwater. Aangezien ik voornamelijk water drink, eigenlijk alleen maar uit de kraan, zal dat ook geen probleem voor me zijn.

 

Dan nu de koolhydraten, daar is nog wel een slag in te slaan. Rijst is minder duurzaam dan aardappelen, omdat rijst een langere weg heeft doorstaan om hier in het schap te belanden. Ja daar zit wat in. Maar om mijn rijst daarom te laten staan? Ik ben grotendeels met rijst grootgebracht, daar stap ik toch minder snel vanaf. Wel heb ik met mezelf afgesproken dat ik niet meer dan 2x per week rijst op tafel zet. Voor de mensen die mij kennen is dat een grote opgave. Maar goed, je moet wat overhebben om je doel te bereiken.

 

duurzaam

 

Wat betreft groente en fruit probeer ik altijd al zo veel mogelijk van het seizoen te eten. Om goed te weten wat er in het seizoen is, kun je vind ik beter terecht op de markt dan in de supermarkt. Daar kun je alles standaard het hele jaar door krijgen. Op de markt is dat anders. Er zijn weken dat je wordt doodgegooid met witte kolen en een paar weken later kun je ze nergens meer krijgen bijvoorbeeld. MilieuCentraal heeft een groente- en fruitkalender waar je kunt zien wanneer welke groente- of fruitsoort in het seizoen te verkrijgen is.

 

duurzaamTijdens het wildplukken, wat ik ook regelmatig doe, kun je natuurlijk ook precies zien wat er in het seizoen is. Brandnetelknoppen en look-zonder-look in de lente, appels en peren in september/oktober, walnoten en hazelnoten in oktober. Hmmmmm. En je hebt ook nog een beetje beweging en bent lekker in de buitenlucht. Wat wil een mensch nog meer.

 

 

 

Ook heb ik besloten dat ik dit jaar werk ga maken van een eigen moestuin, of eigenlijk moesbalkon en moesvensterbank. Want veel plek heb je niet nodig om je eigen groenten te verbouwen. Mijn eigen verse kruiden, spruitgroenten als alfalfa en taugé, tomaten, boontjes, sla, misschien wat aardbeienplantjes. Dat gaat leuk worden! Wat ik te veel heb, maak ik in. Komt mijn workshop groente fermenteren ook gelijk van pas.

 

Kant-en-klaar zooi komt de deur niet meer in. Niet dat ik dat heel veel gebruik, ben al niet iemand die uit pakjes en zakjes kookt. Maar kan er wel meer op letten, bijvoorbeeld ook op voedingsmiddelen in zo min mogelijk verpakkingsmateriaal.

 

 

Afval

 

Ik kom er eerlijk voor uit: heel veel afval heb ik niet, maar ik donder het wel allemaal in dezelfde grote afvalzak. Niks scheiden van glas, plastic, GFT en papier. Pure gemakzucht. Ook dat zal anders moeten in 2017. Kwestie van knop omzetten.

 

 

Transport

 

Naast de thema’s voeding en afval is zeker op het gebied van transport bij nog wel het een en ander te verbeteren. Daar is voor mij wel de grootste slag te slaan. Vaker de fiets dan de auto (pfff) of gewoon de benenwagen (pfffff, o nee, dan liever de fiets). Mijn voeding aanpassen en afval scheiden zal wel gaan, maar vaker fietsen zal wel een opgave worden. Kou en wind houd mij niet tegen, maar het hoeft maar een beetje te miezeren of ik pak de auto. Zeker voor mijn werk is alles op fietsafstand, al is de auto vaak wel sneller. Ik ga wel mijn uiterste best doen dat dit jaar wat vaker de fiets te pakken. Beloofd.

 

 

Wil jij ook duurzamer gaan leven? Of heb je al flinke passen daarin gemaakt? Laat je tips achter onder dit bericht.

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

  • Poeh. Leef ik duurzaam genoeg? Dat denk ik niet. Maar op mijn eigen manier doe ik mijn best. Ik scheid dus inderdaad afval op de – volgens mij – juiste manier. Koop minder en anders tweedehands. Probeer gezond te leven. Weinig weg te gooien. Indien mogelijk te minimaliseren (zo makkelijk nog niet). Maar ik zou zoveeeeeel meer willen opruimen, doorgeven, enzovoorts.

    • Ik vind het ook vrij lastig hoor. Wel heb ik besloten om mijn auto te verkopen. Duurzamer én het scheelt in de kosten. Nog beter, ik word dan gedwongen om vaker te fietsen. Voor de lichaamsbeweging ook beter 🙂

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: