Overheerlijke, romige dulce de leche

dulce de leche

Eten is een van mijn grote passies. Natuurlijk om het lekker op te eten, maar ook om erover te schrijven. Veel collega foodbloggers schrijven om de haverklap heerlijke recepten op hun blog. Op zich kook ik graag, maar heb een Indonesische moeder als voorbeeld. En Indonesische moeders zijn niet van 100 gram van dit en 5 gram van dat. Dat gaat allemaal op gevoel. Dus een beetje van dit en een beetje van dat. En dan proeven en bijstellen met een beetje van zus en een beetje van zo. Recepten schrijven vind ik een crime, want je moet natuurlijk wel hoeveelheden erbij zetten. Een beetje van dit en een beetje van zus volstaat niet. Daarom vind ik het recept voor dulce de leche zo heerlijk. En ik deel het graag met jou. Het enige wat je nodig hebt, is een blikje gecondenseerde melk en kokend water.

 

Spaanse cheesecake

 

Pas recent heb ik geleerd wat dulce de leche is. En dat het ook nog eens overheerlijk is. Gevaarlijk lekker, want als je niet uitkijkt, eet je er veel te veel van. In Madrid zocht ik de koelte van de airco bij een plaatselijke Starbucks en zag toen hun Cheesecake Dulce de Leche in de vitrine liggen. Nieuwsgierig naar dulce de leche en verlangend naar cheesecake, nam ik een stuk. Mijn reisgenoot zou eigenlijk de helft krijgen, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Wat een heerlijke cheesecake. De Spaanse meneer van een tafel verderop, die zag dat ik overduidelijk aan het genieten was, stak zijn duim omhoog en ratelde er een Spaanse zin uit waarin ik alleen ‘dulce de leche’ kon verstaan. Het moet iets in de trant zijn geweest van: ‘Dat is de kracht van dulce de leche.’ Of zoiets.

 

Een van de makkelijkste recepten

 

Eenmaal thuis kwam ik erachter dat het maken van dulce de leche heel simpel is. Je zet namelijk een blikje gecondenseerde melk onder water in een pan en kookt deze voor de duur van 2-3 uur tot een karamel. Je moet goed blijven opletten dat het blikje onder water blijft tijdens de koken. Anders kan het blikje ontploffen. Wil je een beetje dunne, lichte karamel, dan moet je het blikje niet langer koken dan 2 uur. Wil je een wat dikkere, donkere karamel dan moet je het blikje rond de 3 uur koken.

 

dulce de leche

 

Tip

 

Maak gelijk een voorraad aan door meerdere blikjes in 1 keer te koken. De blikjes waren voor het koken ook al lang houdbaar en hoeven niet gekoeld te worden. Dat hoeft nadat je er dulche de leche van gemaakt hebt dus ook niet zolang het blikje niet geopend wordt.

 

 

Waar gebruik je het voor?

 

Dulce de leche gebruik je waar je karamel normaal gesproken voor zou gebruiken. Dus het kan over een dessert heen, je kunt het gebruiken voor het maken van een taart, over je boterham of pannenkoek doen enz enz. Of zo uit het vuistje (uit het blikje eigenlijk). Maar dat raad ik niet aan. Want aan de ene kant is het wel heel veel vet en suiker. Aan de andere kant word je gewoon ook zo misselijk, dat wil je niet.

 

Waar zou jij dulce de leche voor gebruiken?

 

Eet smakelijk!

 

 

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: