Dominicaanse Republiek has it all

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek has it all. Dat was de slogan van de bijeenkomst vorige week maandag in de Wereld van de Smaak in de Markthal in Rotterdam. Het verkeersbureau van de Dominicaanse Republiek organiseerde een event voor reisbureaus en nodigde ook een aantal reisbloggers uit. Op uitnodiging van Globegirl mocht ik ook aanwezig zijn. Uiteindelijk bleken we de enige twee reisbloggers te zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. En ondanks dat ik me op dit blog voornamelijk op landen in Europa en Azië richt, is een uitstapje zo nu en dan niet verkeerd. Er stond ook veel culinairs op het programma en dat is dan weer interessant voor een leuke blog op mijn website Eating Habits (blog verschijnt binnenkort). We werden verwelkomt met heerlijke gebakjes met dulce de leche. Dat begon al goed!

 

Dominicaanse Republiek

 

Wie is de Mol?

Vorig jaar was de Dominicaanse Republiek het decor voor de televisieserie ‘Wie is de Mol?’ Of het aan dit programma ligt is niet bekend, maar het aantal bezoekers aan dit land steeg daarna met 22%. Volgens het verkeersbureau heeft de Dominicaanse Republiek veel meer te bieden dan alleen maar strand. Tijdens dit event zouden we hier meer over te weten komen. Na een welkom en kennismaking met de mensen van het verkeerbureau van de Dominicaanse Republiek was het de tijd voor presentator Rafael Espinal, die me sterk deed denken aan een Dominicaanse Quintis ‘soko soko’ Ristie. Met dezelfde gezelligheid en enthousiasme loodste hij iedereen moeiteloos door het event.

 

Mamajuana

Rafael begon met een hele uiteenzetting van mamajuana. Een zelfgemaakt drankje met allerlei kruidige takken, (Spaanse) wijn en rum. Volgens Rafael kreeg je veel energie van het drankje. En je wordt er een blij mens van (of is dat gewoon de aard van de mensen in de Dominicaanse Republiek ;-)?) Hij had een enorme fles meegenomen waarin hij zijn eigengemaakte mamajuana had meegenomen. Iedereen die wilde mocht een beetje komen proeven.

 

Dominicaanse Republiek

 

Ceviche

Al dat praten over drank maakt hongerig. Daarom leerde chefkok Luigi Puello hoe je ceviche maakt: rauwe vis gegaard in citroensap. Dit werd geserveerd samen met avocado en gebakken plantaan (groene banaan).

 

Dominicaanse Republiek Dominicaanse Republiek

 

Merengue

Dus niet meringue wat ik eerst verstond. Het gaat natuurlijk niet alleen maar over eten… Het was tijd om te dansen, de calorieën moesten er weer vanaf wat in de avond zou ons nog meer eten wachten. Rafael liet ons samen met een danseres zien dat het niet moeilijk is om de merengue te dansen. Het enige wat je moet doen is om en om door je knieën zakken, je heupen meebewegen en een beetje met je schouders op en neer. Het was makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik ben zo iemand die dan te veel gaat nadenken waardoor ik van die ongecontroleerde bewegingen ga maken. Ik ben halverwege maar gaan zitten. Soms moet je je tekortkomingen maar gewoon onder ogen zien.

 

Dominicaanse Republiek

Avondeten

Na wat over de infomatiemarkt gelopen te hebben en een alcoholvrije cocktail was het tijd voor het avondeten, klaargemaakt door chefkok Luigi Puello en het team van De Wereld van de Smaak. Kijk en watertand:

 

Dominicaanse Republiek

Bandarita Dominicana, hét nationale gerecht: rijst met bonen en vlees in kokos

 

Dominicaanse Republiek

Pernil Criollo del Dibao: gestoofd vlees met een pittige groene banaansalade

 

 

Dominicaanse Republiek

Pescao con Coco de Samana: vis in kokossaus

 

Het was een erg smakelijke bijeenkomst en ik ben weer wat wijzer geworden als het gaat om de Dominicaanse keuken. En met het gezang van feestende Feyenoordsupporters (het was de dag van de huldiging op de Coolsingel en overal in de stad waren Feyenoordsupporters te vinden, dus ook in de Markthal was het afgeladen) was het nog eens extra bijzonder.

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: