Hotspot hopping met Discover My City, Rotterdam

Discover my City, Rotterdam

Afgelopen zaterdag mocht ik mee met de allereerste Bloggers Social van Guido Leurs’ Discover my City, Rotterdam. In deze post doe ik verslag van de dag waarop een groep van ongeveer 15 bloggers langs diverse culinaire hotspots van Rotterdam werd geleid.

 

Discover my City, Rotterdam

 

Discover my City, Rotterdam

Naast blogger, is Guido ook auteur van de allereerste Engelstalige Rotterdamse reisgids Discover my City, Rotterdam. Het boek was in eerste instantie bedoeld voor familie en vrienden uit het buitenland die Rotterdam wilde bezoeken. Want er was geen Engelstalige reisgids over Rotterdam. Een gemis voor zo’n internationale stad als Rotterdam. In het boek schrijft Guido over hotspots en bezienswaardigheden in Rotterdam en interviewt hij een aantal (internationale) Rotterdammers over hun Rotterdam. Inmiddels is het boek in zo’n 20 winkels te koop en te bestellen via de website van Discover my City, Rotterdam.

 

Bloggers social startte met een welkomswoord van Guido bij FLAT WHITE in de  INCONCEPT store aan de Coolsingel.

 

De perfecte flat white coffee

 

Weet jij wat een flat white coffee is? Nou, ik tot voor kort niet. Mijn kennis over koffie gaat niet heel veel verder dan cappuccino (waar ik overigens enorm van kan genieten, ja ook na de maaltijd op een Romeins terras met afkeurende Italianen om mij heen, waarom niet?) en kopi luwak uit Indonesië. Dat laatste is volgens veel koffieconnaisseurs enorm lekkere koffie, maar de meningen zijn hierover verdeeld. Ik proefde het er niet aan af, merkte het alleen in mijn portemonnee. Maar ik ben dan ook geen koffieconnaisseur. En het idee dat het van koffiebonen-uit-civetkattenpoep gemaakt wordt, geeft het toch een rare (psychische) nasmaak.

 

Maar genoeg over kopi luwak, ik vroeg naar de flat white coffee. De flat white werd ‘uitgevonden’ in Australië of Nieuw-Zeeland. Daar zijn de meningen over verdeeld. Waarschijnlijk ontstond het onder invloed van de Italianen die daar naartoe emigreerden en vrijelijk konden experimenteren met allerlei soorten koffie. Omdat grote koffieketens als Starbucks de flat white omarmden werd de koffie populair in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en verspreidde het daarna snel.

 

Volgens eigenaren van FLAT WHITE Ciara en Henk is deze koffie nu een van de meest populaire koffiesoorten. Een betere koffiesmaak ondersteund door een laag fluweelzachte melk. De textuur van de opgeklopte melk bij een flat white is wat voller dan bij een cappuccino. De melklaag van een flat white is daarmee ook beter om allerlei soorten latte art creaties te maken. FLAT WHITE heeft zich gespecialiseerd in het maken van de perfecte flat white. En ik moet eerlijk zeggen: het is een erg lekker bakkie.

 

 

Discover my City, Rotterdam

 

Man met Bril Koffie is de leverancier van de koffie van FLAT WHITE. Dit Rotterdamse koffiemerk heeft een transparante keten van de plantage tot aan de koffiebar. De koffiebonen branden ze zelf. Ze leveren de koffie uitsluitend aan Rotterdamse koffiebars. Je kunt diverse soorten koffiebonen via hun site kopen. Maar je kunt natuurlijk gewoon even langs bij FLAT WHITE. Hun bank waar je lekker in kunt ploffen voelt net als thuis.

 

 

Koreaanse keuken is niet alleen maar kimchi

 

Geregeld kom ik in de Markthal en was helemaal blij toen ik zag dat er een nieuw tentje was geopend genaamd SuperSauer met Koreaans eten. Sinds ik in de Japans-Koreaanse wijk in Düsseldorf mijn eerste bibimbap at, ben ik fan van Koreaans eten. Bibimbap, gimbap en bulgogi gaan er bij mij in als pap. ‘Ik moet er binnenkort een keer iets gaan eten’, nam ik mezelf steeds voor. Maar dat kwam er telkens niet van. Tot afgelopen zaterdag!

 

Discover my City, RotterdamOnder het genot van een gua bau (Taiwanees gestoomd broodje gevuld met gekruide kip of pork belly, rechts) bij Wah Nam Hong Restaurant kregen we een korte uitleg over de Koreaanse keuken van een van de koks van SuperSauer, sinds ongeveer 3 maanden te vinden in de Markthal. Ik schreef het al eerder dit jaar voor het blog van Eating Habits: de Koreaanse keuken is hot en steeds meer in opkomst. En dat de Koreaanse keuken alleen maar bestaat uit kimchi en verder vooral heel erg heet eten, dat is niet zo. De basis bestaat uit veel gefermenteerde producten met veel groente. Verder wordt er veel gebruik gemaakt van smaakpasta’s, waarvan chilipasta (uiteraard gefermenteerd, heel iets anders dan sambal) genaamd gochujang en gefermenteerde sojabonenpasta (vergelijkbaar met miso uit Japan) genaamd doenjang de populairste zijn. In de Koreaanse keuken draait alles om balans tussen de smaken. Pittige smaken hebben zoet nodig. Vet heeft zuur nodig voor een goede tegenbalans. Daarom zijn speklapjes met kimchi een heel goede combinatie.

 

Discover my City, Rotterdam

Na de korte kennismaking met de Koreaanse keuken was het tijd om te proeven. SuperSauer heeft een overzichtelijke kaart met een beperkt aantal Koreaanse streetfood gerechten. Je kunt kiezen uit diverse soorten bibimbap en het uit de Verenigde Staten overgewaaide fushion gerecht Sushi Burrito (wat eigenlijk beter Gimbap Burrito genoemd kan worden, want we zitten hier niet bij de Japanner). Dat laatste gerecht is wat lastig eten zonder te knoeien, maar dat hoort er nou eenmaal bij.

 

 

 

Het is uiteindelijk de bedoeling dat de menukaart verder uitbreidt. Stap voor stap zodat Nederland kan wennen aan de Koreaanse gerechten. Binnenkort ga ik zeker nog een keer langs. Want de bibimbap heb ik nog steeds niet geproefd :-).

 

Discover my City, Rotterdam

 

 

Veelzijdige kip

 

Na een artikel op De Buik van Rotterdam over Alan en Pim’s liep het storm in de zaak. Iedereen wilde er eten. Ze weten dan ook als geen ander ervaren wat de kracht is van bloggers en hun bereik.

 

Bij Alan en Pim’s verkopen ze allerlei heerlijke gerechten met in de hoofdrol kip. Vooral de kip van het spit schijnt erg lekker te zijn, al hebben wij die niet geproefd. Maar dat is niet erg, want er is nog genoeg ander lekkers met kip te maken. Na een goed pittige tom ka kai volgende er heerlijk malse gefrituurde kip in een krokant jasje:

 

Discover my City, Rotterdam

 

En een broodje pulled chicken:

 

Discover my City, Rotterdam

 

En zeg nou zelf: de meeste mensen houden toch van een lekker stukje kip? De porties zijn ruim en de prijzen niet duur. En heb je meer besteld dan dat je op kunt eten, dan doen ze niet moeilijk om het in een doggybag voor je in te pakken.

 

Sinds kort hebben Alan en Pim’s ook een vestiging in Scheveningen.

 

Woehoe!!! over de Maas

 

Discover my City, Rotterdam

Wat was het lang geleden dat ik in de Watertaxi Rotterdam had gezeten. Volgens mij toen ik een jaar of 8 was voor het laatst. In de tussentijd was de Watertaxi ook vrij duur geworden, maar sinds enkele jaren is de prijs gedaald en vergelijkbaar met een ‘gewone’ taxi. Tijdens Bloggers Social vaarden we vanaf Leuvehaven/Wijnhaven richting Hotel New York. Eerst vaart de taxi nog rustig door de binnenhaven, maar eenmaal op de Maas gaan alle remmen los. Woehoe!!!

 

 

 

 

Vanwege het weer (miezer) zaten we allemaal binnen. Je kunt op de achterzijde van de taxi ook buiten zitten, al is dat misschien geen goed idee als je een droog pak wilt houden. Door de snelheid klotst het water tot hoog en soms over de rand van het bootje. Maar ik kan me voorstellen dat dat op een warme zomerse dag juist weer heel verfrissend kan zijn.

 

Discover my City, Rotterdam

 

 

Cocktails en fancy gerechten

 

In het restaurant van Hotel New York kom ik regelmatig. Altijd gezellig om met vrienden naar toe te gaan voor een afternoon tea of een zeebanketmenu. Of zomers neer te ploffen in een van de ligstoelen met een glaasje verkoeling in je hand uitkijkend over de Maas waar Herman de Blijker met enige regelmaat met zijn speedboot HERMAN voorbij scheurt.

 

Dat er sinds kort ook een NY Basement in de kelder onder het restaurant zit, wist ik nog niet. Voorheen was dit gedeelte kantoor en opslag. Sinds iets meer dan een 1 jaar zit hier een loungerestaurant waar je kunt genieten van cocktails en fancy gerechten. NY Basement straalt helemaal de roaring twenties & thirties uit. Eyecatcher is de lange bar met daarachter zover je kunt kijken flessen drank en mooie glazen. De bartenders maken hier diverse, meer traditionele cocktails waarbij ook veel gebruik wordt gemaakt van rook. Tijdens de workshop werden diverse cocktails van de kaart bereid, waaronder deze cocktail met onder andere vermout en gebrande dennenappel.

 

Discover my City, Rotterdam

 

Zelf ben ik geen alcohol drinker, dus de shotjes met de verschillende soorten cocktails die gedemonstreerd werden, waren niet aan mij besteed. Er was gelukkig genoeg (komkommer)water om toch nog vocht binnen te krijgen. Al dat eten op de dag maakt een beetje dorstig.

 

De gerechtjes die na de cocktails werden geserveerd waren dan weer wel aan mij besteed. Mooi opgemaakte bordjes (het oog wil ook wat) met lekkere smaakcombinaties:

 

Discover my City, Rotterdam

 

Boven: Rode biet met crème brûlée van geitenkaas en hazelnoot (vegetarisch gerecht)

Onder: Noordzeekrab met zalm

 

Discover my City, Rotterdam

 

Onder: Risotto met knolselderij en truffel met groene asperges, paddenstoelen en Parmezaanse kaas (vegetarisch gerecht)

 

Discover my City, Rotterdam

 

 

Bloggers Social

 

Discover my City, Rotterdam is van plan om in de toekomst vaker een Bloggers Social te organiseren, steeds met andere hotspots. Bloggers/influencers of ondernemers kunnen zich aanmelden via deze link.

 

Als blogger kom je in korte tijd op een aantal hotspots in Rotterdam en leert zo de ondernemers kennen. Verder maak je op een laagdrempelige manier kennis met een groot aantal andere bloggers. Goed moment om je netwerk uit te breiden dus.

 

Voor ondernemers is het de kans om met weinig kosten een groot bereik te creëren. Als zelfs 1 blogger een ware stormloop naar Alan en Pim’s kan veroorzaken, wat kan een horde van 15 bloggers in één keer dan wel niet teweeg brengen?

 

Ik kan deze dag van harte aanbevelen. En zeg nou zelf: deze hotspots zijn misschien nog geen 1% van alle goede eetgelegenheden die Rotterdam rijk is. Nog genoeg te ontdekken dus!

 

 

Deze foodtour heb ik bijgewoond op uitnodiging van Discover my City, Rotterdam en de deelnemende zaken.

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: