De Gouden Bock: op naar de volgende 15 jaar!

De Gouden Bock

Op uitnodiging van Zeeuwze (het inspiratieplatform met Zeeland in de hoofdrol) en restaurant De Gouden Bock mocht ik in De Gouden Bock in Middelburg van het menu proeven tijdens een bloggersbijeenkomst. Naast dat het erg gezellig was, ging ik bommetje vol naar huis na heerlijk te hebben gegeten.

 

De Gouden Bock

 

De Gouden Bock

In 2017 bestond De Gouden Bock 15 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een Chefs Choice Menu samengesteld met 15 favoriete gerechten van de afgelopen 15 jaar. Het was het idee dat dit voor een korte tijd aangeboden zou worden, maar vanwege het succes is het nog altijd mogelijk om dit menu te bestellen.

 

Het restaurant heeft een shared dining principe: het is het leukst en lekkerst wanneer je je gerechten met je tafelgenoten deelt. Als je niet voor het Chefs Choice Menu gaat, kun je ook zelf je gerechtencombi samenstellen. Elk gerecht is 12 euro. Er worden ongeveer 3 gerechtjes per persoon geadviseerd. De kaart is onderverdeeld in koude, lauwe en warme gerechten en de desserts.

 

De kaart verandert regelmatig. Soms kan een gerecht maar een week op de kaart staan. Het ligt er maar net aan of de ingrediënten nog voorradig zijn. Er wordt veel gewerkt met seizoensproducten. Het is vooral veel vis (je bent in Zeeland of niet) en wild op de kaart. Het wild wordt zelf geschoten door chefkok Martijn. Een collectie schedels hangt aan de muur als trofee.

 

De Gouden Bock

 

Gastvrouw van De Gouden Bock is Michelle. Het is al snel duidelijk dat ze veel culinaire kennis heeft. Voor elke ronde vertelt ze veel over de producten die gebruikt worden in de gerechten.

 

Tijdens de foodbloggersbijeenkomst passeerden bijna alle gerechten van de kaart de revue. Veel te veel om op te krijgen, ondanks dat we met z’n achten waren, maar het gaf wel een goed beeld van de diversiteit van de kaart. Thuis aangekomen kwam ik erachter dat ik niet van alle gerechten een foto had gemaakt. Waarschijnlijk te veel prikkels (er stond ook zoveel op tafel) en heb ik me te veel laten afleiden door de heerlijke geuren en wilde gewoon aanvallen om te proeven. En ook al is het heerlijk dat je met allemaal mensen aan tafel zit die net als ik ongegeneerd de tijd nemen om het eten op de foto te zetten, het is ook wel weer een uitdaging om net even een andere foto te maken dan de buurman of buurvrouw. Zonder andere telefoon of camera in beeld 🙂

 

De Gouden Bock

 

Zeeuwse platte

We begonnen met oesters. En geen kreuze, maar Zeeuwe platte. Je schijnt een Zeeuw geen plezier te doen om een kreuze te bestellen vertelde Michelle. Inmiddels heb ik geleerd om een oestertje zo op z’n tijd wel te waarderen, maar je hoeft me er niet wakker voor te maken.

 

De Gouden Bock

 

De grootte van de oester wordt aangeduid met een cijfer/0. De oesters die bij De Gouden Bock geserveerd worden zijn 4/0. Precies groot genoeg wat mij betreft. Ik nam er een met azijn met sjalot.

 

Koud

 

We kregen 5 verschillende koude gerechten te proeven waarbij ik 2 favorieten had. Favoriet 1: de gepofte biet met huisgerookt spek & hollandaise. Het zoete van de biet en het rokerige zoute van de spek is een erg goede combinatie:

 

De Gouden Bock

 

Favoriet 2: salade met gegrilde inktvis, witlof & citroen. De inktvis was precies goed, met een lichte grillsmaak. Goede bite en niet taai. Het bittere van de witlof en het zure van de citroen pasten mooi bij de neutrale smaak van de inktvis:

 

De Gouden Bock

 

Verder kregen we Salade met langzaamgegaarde kalfstong & piccalily:

 

De Gouden Bock

 

Brioche met huisgerookte zalm, gepocheerd ei & hollandaise:

 

De Gouden Bock

 

Het laatste koude gerecht was escabeche van pieterman (geen foto).

 

Halfwarm

 

Er stonden 6 halfwarme gerechten op de kaart, waarvan we er 5 mochten proeven. Huisgemaakte ravioli van krab en krabsaus, goed op smaak gebracht en met een sterke krabsmaak:

 

De Gouden Bock

 

De okonomiyaki was een vegetarische variant. Lekker, al was het wel een eigen interpretatie van de kok en leek het niet op de okonomiyaki zoals ik die vaak in Japan heb gegeten. Die waren sowieso niet vegetarisch, al was het al om die bonitoflakes die nog nabewegen door de stoom uit de okinomiyaki:

 

De Gouden Bock

 

Uiteraard kunnen schelpdiertjes ook niet ontbreken. Deze Zeeuwse kokkels zijn bereid met knoflook en peterselie:

 

De Gouden Bock

 

De gamba’s zijn gegrild met chili-olie. Gelukkig hoefden ze niet meer gepeld te worden (dat geeft bij mij altijd zo’n rotzooi), maar werd voor de presentatie en de smaak de kopjes en de staartjes eraan gelaten. De kopjes bevatten veel smaak en voor de echt avontuurlijke eters is het de bedoeling om de kopjes leeg te zuigen. Dat schijnt heel lekker te zijn. Ik heb het maar bij de rest van gamba’s gelaten. Dat was lekker genoeg.

 

De Gouden Bock

 

Het lekkerste gerecht van de lauwwarme gerechten vond ik wel de Zeeuwse mosselen op Thaise wijze bereid. Die waren echt overheerlijk. Daar mag je me serieus voor wakker maken. Nadat de mosselen op waren was de spicy kokossaus aan de beurt. Lekker om je brood in te soppen:

 

De Gouden Bock

Warm

Op het menu stonden 4 waren gerechten, waarvan ik het taartje met gepofte groente niet op de kiek heb gezet. Zeeduivel ziet er als vis niet erg appetijtelijk uit, maar bereid is hij heerlijk. Het werd geserveerd met spitskool en hollandaise.

 

De Gouden Bock

 

En dan mijn meest favoriete gerecht van de warme gerechten: de rogvleugel met kappertjes & citroenrisotto. Tot vorige jaar had ik nog nooit rogvleugel op, maar in zowel Maleisië en Singapore stond dit regelmatig op het menu. Alhoewel heel (heel) anders is bereid, waande ik me toch weer even in Zuidoost-Azië.

 

De Gouden Bock

 

Als laatste warme gerecht kregen we fazant met zuurkool & eendeleverjus. Volgens mij ben ik daar helemaal vergeten een hapje van te nemen. Of had ik het inmiddels opgegeven omdat ik inmiddels een (over)volle maag had?

 

De Gouden Bock

De desserts

Omdat ik de laatste trein moest halen richting Rotterdam (hashtag living on the edge 🙂 ), kon ik nog snel foto’s maken van de desserts, maar moest ik het proeven aan de overgebleven bloggers laten.

 

Citroentaartje met merengue:

 

De Gouden Bock

 

Crème-caramel met mandarijn-sorbetijs:

 

De Gouden Bock

 

Chocolade taart met geslagen room:

 

De Gouden Bock

 

Het had er ook niet meer bijgepast. Bommetje vol liep ik naar de trein op weg naar huis. Het was een erg geslaagde bijeenkomst en ik kan je een etentje bij De Gouden Bock echt aanbevelen. De sfeer, de fijne service en natuurlijk het lekkere eten maken het zeker de moeite waard om daar vanuit Rotterdam voor op en neer te reizen. Tegen De Gouden Bock zou ik dan ook willen zeggen: op naar de volgende 15 jaar!

 

 

Het bloggersevent bij De Gouden Bock heb ik bijgewoond op uitnodiging van Zeeuwze en De Gouden Bock. Het betreft een niet-betaalde samenwerking. 

 

Facebookreacties

reacties

8 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: