Genieten van Chinees eten tijdens Chinees Nieuwjaar

Als kind was ik nooit zo’n fan van de Chinese keuken. Zoet, vet en alles smaakte hetzelfde. Dat waren mijn associaties. Mijn mening over Chinees eten heb ik vrij lang volgehouden. Dat ik tijdens mijn vakantie naar China ook voornamelijk westers-Chinese gerechten kreeg voorgeschoteld, hielp ook niet echt mee. Tot een paar jaar geleden. De echte Chinese keuken leerde ik kennen in Indonesië en Singapore, waar ik heel avontuurlijk Chinatown indook en vooral mijn neus achterna liep. En de lokale Chinese mensen. Toen kwam ik erachter dat Chinees eten wel degelijk lekker is en juist heel mooie smaakcombinaties kent. Je bent nooit te oud om te leren toch? Dus een uitnodiging om mee te eten in het pop-up restaurant van Tim Kan ter ere van Chinees Nieuwjaar sla ik dan ook niet over.

 

Tim Kan

Ik was daar niet zomaar op uitnodiging. Een aantal weken geleden had ik contact met Tim omdat hij allerlei mooie plannen had. En hij zocht iemand die hem hielp met de marketing, in eerste instantie voor een evenement dat binnen een paar weken zou plaatsvinden: zijn pop-up restaurant ter ere van Chinees Nieuwjaar.

 

Al ruim 25 jaar is Tim de onvermoeibare ambassadeur van de Kantonese keuken in Nederland. Geboren in Nederland als kind van Chinese ouders verbindt Tim oost en west, zowel in zijn persoon als in zijn werk. Zijn passie voor de Aziatische keuken draagt hij uit in het restaurant, in het kookonderwijs en als adviseur voor de culinaire wereld. Tim staat aan het begin van spannende nieuwe initiatieven met zijn Chef’s Academy. Hiermee biedt hij diverse topkoks een platform om hun vakmanschap demonstreren.

 

Er is een groot tekort aan geschoold personeel binnen de Aziatische restaurants. Het is Tim’s missie om de Aziatische keuken bekend en geliefd te maken, ook bij jongeren, om hen zo enthousiast te maken voor een carrière in de Aziatische/Chinese keuken.

 

Chinees nieuwjaar pop-up restaurant cxhefstable

Topsommelier Harrie Baas (l) en chefkok Tim Kan (r)

 

Chinees Nieuwjaar

Dit jaar is het Het Jaar van het Varken. De Chinese kalender heeft een twaalfjaarlijkse cyclus en het varken is het twaalfde dier uit de cyclus. Mensen die in een bepaald jaar zijn geboren worden allerlei karaktereigenschappen toegedicht, net als bij de westerse horoscoop. Diegenen die in Het Jaar van het Varken zijn geboren zijn volgens de Chinese astrologie onder andere tolerant, aardig, sympathiek en waarheidsgetrouw.

 

Ik ben zelf trouwens een rat. Geboren in 1984. There, I said it. Ratten zijn onder andere flexibel, ambitieus, efficiënt, ondernemend en diplomatiek. Nou, dat klopt wel aardig hahaha. Er zijn trouwens ook wel een aantal negatieve eigenschappen die aan de rat worden toegekend volgens de Chinese astrologie. Maar daar hebben we het maar niet over, want daarvan zijn er ook een aantal pijnlijk waar…

 

Maar goed, dit jaar is het dus Het Jaar van het Varken. Zoals gewoonlijk zal op de Rotterdamse West-Kruiskade weer allerlei festiviteiten georganiseerd worden. Maar ook op vele andere plekken is er in het teken van Chinees Nieuwjaar van alles te beleven. Onder andere bij Harries Wine & Deli, waar het pop-up restaurant plaatsvindt van Tim Kan.

 

 

Het menu

Laat varkensvlees nou een mooi plekje hebben in het menu van het pop-up restaurant. Wat staat er allemaal op het menu?

 

We begonnen met een amuse van komkommer, aubergine en hoisinsaus:

 

Chinees nieuwjaar pop-up restaurant cxhefstable

 

 

Rijstnoedels, mungbonen, pinda’s, lotuswortel, wieringer bonen, boerenkool,  ginger light soya:

 

Chinees nieuwjaar pop-up restaurant cxhefstable

 

 

Dimsum bao bao Livar ham,gefermenteerd pakchoi, farce garnalen & buikspek, crispy tahoe, shiitake, bambooscheuten:

 

Chinees nieuwjaar pop-up restaurant cxhefstable

 

Livar buikspek, varkenswangen, kailaan, aardperen, bloedsinaasappel, lotusblad, jasmijnrijst:

 

Chinees nieuwjaar pop-up restaurant cxhefstable

 

Stoom cake, patte de loup appel, rood fruit:

 

Chinees nieuwjaar pop-up restaurant cxhefstable

 

Chinese frituurkoekjes:

 

Chinees nieuwjaar pop-up restaurant cxhefstable

 

En nu kan ik wel helemaal gaan zitten vertellen hoe het smaakte enzo, maar het beste kun je dat zelf ondervinden. En trouwens, smaken verschillen. Maar ik heb in ieder geval mijn vingers erbij afgelikt. En mijn bordjes ook ;-). Vooral het gerecht met de varkenswangen had een heerlijke zoet-hartige smaak en het vlees was supermals.

 

Wine pairing

Voor de wijndrinkers onder ons (zoals je misschien weet, drink ik geen alcohol): bij het menu kun je ook een speciale wine pairing krijgen samengesteld door topsommelier Harrie Baas.

 

Harrie verdiende zijn sporen in het hotel- en restaurantwezen en was mede-eigenaar van het Rotterdamse sterrenrestaurant Amarone. In 2018 opende hij op de Hoogstraat in Rotterdam Harries Wine & Deli, een combinatie van winkel en proeflokaal met unieke producten en een bijzondere wijncollectie. Als topsommelier en wijn-spijs specialist is Harrie een van de meest invloedrijke Nederlanders op het gebied van wijn.

 

Nog tot en met zondag

Heb je inmiddels honger gekregen? Jij kunt nog tot en met zondag ook aanschuiven in dit speciale pop-up restaurant ter ere van Chinees Nieuwjaar.

 

Het pop-up restaurant is geopend op 7, 8, 9 en 10 februari bij Harries Wine & Deli, Hoogstraat 63A, Rotterdam. Elke dag is er een mogelijkheid om plaatsen te reserveren om 17.30 en 19.30 uur.

 

Bestel je kaarten via: https://www.chefsacademy.nl/chefs-academy/c-xchefs-table/ Wees er snel bij, want er zijn maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: