Chinees eten bij Nixy & Lexy

Nixy & Lexy

Terwijl Lexy bezig was met een cateringklus, stond Nixy in de keuken om ons en een aantal andere gasten een heerlijk Chinese maaltijd voor te schotelen. Deze twee heren, Alexander Wong (Lexy) en Marnix Benschop (Nixy), hebben al een Chinese ontbijtshop in het pand van Felicity Bakery op de West-Kruiskade. Nu dit pand verbouwd wordt, zijn Nixy & Lexy tijdelijk neergestreken in het restaurant van Wah Nam Hong.

 

Ontbijtherinneringen uit Beijing

Mijn herinnering aan een Chinees ontbijt is niet al te best. In Beijing kregen we in ons hotel de mogelijkheid om een traditioneel Chinees ontbijt te eten. Ik was toen mee met een reisgezelschap en heel avontuurlijk om in mijn eentje ergens een lokaal ontbijtje te scoren was ik nog niet. Het ontbijt bestond rijstepap (congee) en gefrituurde deegstengels (youtiao).

 

Die deegstengels kende ik al wel. Heerlijk als ze net uit de frituur komen, een crime als ze al even staan. En door een Chinees jongetje tegenover mij aan tafel kwam ik er al gauw achter dat de stengels er al even stonden. Had het jochie zijn melkgebit moeten wisselen, was het in een klap gebeurd met een hap van die youtiao.

 

De congee deed denken aan bubur ayam. Alleen een vrij kale bubur ayam zonder kraak of smaak. De pap was gewoon in water gekookte rijst. Geen (kippen)bouillon en geen toevoegingen. Geen bubur ayam. En als je bubur ayam gewend bent, is dat toch wel een tegenvaller.

 

Ik had uiteindelijk ook gewoon het Westerse ontbijt kunnen nemen, maar ik wilde me niet laten kennen. Ik deed alsof het me heerlijk smaakte, maar het was in wezen een weinig smaakvolle eetbeleving.

 

Nu ben ik niet voor een gat te vangen en weet ik inmiddels dat veel hotels niet het beste van het beste serveren als je uit bent op een lokale hap. En soms zit het nou eenmaal tegen en moet je het gewoon nog een keer (ergens anders!) uitproberen. In China zelf is het er niet meer van gekomen. Helaas kregen we de rest van de vakantie voornamelijk Westers-aangepaste Chinese maaltijden voorgeschoteld, op de slangensoep met Szechuan peper aan het einde van de vakantie na dan. Onderstaande slang – die overigens niet stil wilde zitten voor de foto – kwam hiervoor aan zijn noodlottig einde.

 

Nixy & Lexy

 

Nixy & Lexy bij Wah Nam Hong Markthal

Net op de valreep (deze week zijn ze er voor het laatst) gingen Liyen van Liyen’s Foodmoments en ik ernaartoe. Op uitnodiging van Arjan Chan, eigenaar van Wah Nam Hong Markthal hebben we een aantal gerechten geproefd. Ook Robin van de website Aziatische Gerechten was aanwezig. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde, hoe meer eten 😉 !

 

Wat hebben we gegeten?

Szechuan wontons:

Nixy & Lexy

 

Seafood chock (congee):

Nixy & Lexy

 

Szechuan noodle soup:

Nixy & Lexy

 

Dong Bo Pork Belly:

Nixy & Lexy

 

Catch of the day, Chiew Yim, spicy crumble:

Nixy & Lexy

 

Brusselsprouts met doubanjiang:

Nixy & Lexy

 

Erg lekker allemaal en vooral de spruitjes en wontons waren erg lekker! Het buikspek gaf de meest spectaculaire foto, maar ik ben niet echt een grote vleeseter. Al helemaal niet als er zo’n enorme spekrand aanzit. Dus dat gerecht was voor mijn tafelgenoten.

 

 

Nog tot kerstavond (nog iets minder dan een week dus!) kun je bij Nixy & Lexy gaan eten in de Markthal bij Wah Nam Hong. Wanneer hun eigen restaurant op de West-Kruiskade weer open gaat, is nog niet bekend.

 

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: