Carnac: walhalla voor menhirliefhebbers

carnac

Ze zullen er vast zijn: menhirliefhebbers. Obelix van Asterix was er immers ook onafscheidelijk van. Speciaal voor deze liefhebbers bij deze de tip: ga naar Carnac! Het zou me overigens verbazen dat echte menhirliefhebbers er niet vanaf zouden weten. Maar het zou natuurlijk altijd kunnen. Of je ontdekt bij het lezen van deze eerste zinnen dat ook jij een latente liefde voelt en/of interesse hebt voor menhirs. Lees dan vooral verder.

 

Carnac dorpskern

 

Het plaatsje Carnac ligt in het zuidelijk centrale gedeelte van Bretagne. Het is een klein dorpje met een overzichtelijk centraal plein waar de kerk en het toeristeninformatiepunt is gevestigd. Vanaf het plein heb je verschillende kleine straatjes met (souvenir)winkeltjes, de bakker en een kleine supermarkt.

 

carnac

 

De kerk kun je gratis van binnen bekijken en is op het dorpsplein eigenlijk de enige bezienswaardigheid. Voor de menhirs moet je net buiten de stad zijn. Bij het toeristeninformatiepunt kun je een gratis overzichtskaart halen van de omgeving van Carnac, dat bezaaid ligt met menhirs.

 

 

Menhirs

 

Als je het dorpje uitrijdt, kun je ze niet missen. Enorme velden vol met menhirs.

 

carnac

 

Toegegeven, het is spectaculair om al die grote stenen bij elkaar te zien. Ook omdat de functie ervan niet bekend is, kan je fantasie op hol doen slaan. Maar eerlijk gezegd was mijn interesse van korte duur. Het zijn vooral heel, heel veel grote stenen (ongeveer 2600) bij elkaar verspreid over een aantal grasvelden. Heel oneerbiedig gezegd.

 

Bretonse hunebedden

 

In dezelfde buurt vind je ook een aantal dolmens, vergelijkbaar met de hunebedden in Drenthe.

 

carnac

 

De Dolmens de Mane-Kerioned zijn vlakbij de menhirvelden te vinden. Hier staan 3 dolmens bij elkaar, waarbij één bijna volledig onder de grond is. Deze kun je ook in, al kon ik het niet winnen van mijn claustrofobie. Bovendien was het binnen in de dolmen niet verlicht.

 

Deze dolmens zijn kleiner de hunebed in Borger Drenthe, de grootste hunebed van Nederland. Maar daardoor niet minder indrukwekkend. De grootste dolmen van Frankrijk vind je bij Saumur, de dolmen van Bagneux. Deze is ongeveer 23 meter lang en ongeveer 5 meter breed.

 

 

Hoogtepunt van mijn Carnac uitstapje

 

carnacHet hoogtepunt van Carnac was voor mij niets van doen met de menhirs en dolmen. Ik heb bij mijzelf geen latente liefde voor de stenen weten aan te wakkeren. Wel was het hoogtepunt de enorme pistache macaron die ik bij de plaatselijke banketbakker Patisserie Salon De The Meyer in Carnac kocht. Voor later onderweg. Tuurlijk, het gaat altijd over eten!

 

Na de dolmens kon ik de verleiding niet meer weerstaan. Normaal zijn macarons niet heel erg groot en bij een gulzige bui in een keer weg te happen. Maar niet deze. En lekker dat-ie was… mmmm! 🙂

 

 

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: