World Food Day: Bram Ladage

Bram Ladage

Afgelopen zondag was het World Food Day. Ter gelegenheid voor deze wereldwijde dag werd in Rotterdam het gelijknamige festival georganiseerd. In de Rotterdamse Schouwburg en op het Schouwburgplein was er een vol programma wat helemaal in het teken van ons voedsel met als thema: Kijkje in de keuken. Ook worden er diverse excursies georganiseerd. Met de bus vertrok een groep vanaf het Schouwburgplein naar Novifarm in Mijnsheerenland. Bij Novifarm zouden we de hele keten zien van aardappel tot friet van Bram Ladage.

 

Bram Ladage

 

Bram’s

 

Bram Ladage heeft meerdere vestigingen binnen en buiten Rotterdam. Bram’s is het nieuwe concept van Bram Ladage. Het concept is simpel: Grote, ongeschilde aardappelen worden in de kraam gesneden tot lange frieten en gebakken tot krokante friet. Daarbovenop kun je kiezen uit 5 soorten stoof, naar recept van chef Herman den Blijker. De aardappelen komen van Novifarm, gelegen in Numansdorp, onder de rook van Rotterdam. Als je goed kijkt kun je de skyline van Rotterdam ook vanaf de akkers zien. Rotterdamser dan de frieten van Bram’s/Bram Ladage kan bijna niet. Je vindt Bram’s in Nederland in Rotterdam, Posthumalaan 90 op de Kop van Zuid. Inmiddels zijn er ook vestigingen in Essen, Duitsland en Warschau, Polen. Ook hier levert Novifarm de aardappelen.

 

Novifarm

 

Novifarm is een samenwerking van drie boerenfamilies die diverse gewassen verbouwen zoals uien, bieten en natuurlijk aardappelen. De keten tussen Novifarm naar Bram Ladage is een korte keten zonder tussenhandelaar. De boer levert rechtstreeks aan de verkoper aan de klant. Het bedrijf werkt veel met technische hulpmiddelen, waardoor er maar in totaal 7 fulltime krachten nodig zijn. Dit is vrij weinig voor een groot bedrijf als deze. Technische hulpmiddelen die gebruikt worden zijn onder andere tractors die worden aangestuurd door de satelliet.

 

Bram Ladage

 

4 schuren vol met aardappelen en uien

 

Helaas waren de aardappelen al gerooid, mede dankzij het mooie weer in september. Dus dat konden we niet meer zien. Na een kort stukje langs de akkers, gingen we de uien- en aardappelenschuur in. Door middel van ventilatoren en kachels worden de uien en aardappelen in de schuur op een temperatuur van 7-8 graden bewaard.

 

Bram Ladage

 

Nederland heeft een makkelijk klimaat voor de uienteelt. 1 miljoen kilo uien liggen er in de eerste schuur! Ze liggen 4,5 meter hoog. Dit is nog net acceptabel en ontstaan er geen drukplekken op de onderste uien.

 

De uien die hier liggen waren nog niet verkocht. Het is nog afwachten wie de uien zal gaan kopen. Dit is mede afhankelijk van hoe de oogsten in andere landen zijn. Het kan dus zomaar zijn dat deze uien naar Maleisië of Brazilië worden geëxporteerd. Maar de plaatselijke Jumbo of Albert Heijn is ook een mogelijkheid.

 

Afhankelijk van de voorkeuren van het land wordt de prijs voor de uien bepaald. Sommige landen willen graag grove uien en andere landen willen juist heel fijne uien hebben. De kostprijs is ongeveer 12 cent per kilo. Bij een prijs van 20 cent per kilo of hoger worden de uien idealiter verkocht.

 

Bram Ladage

 

De eerste aardappelschuur bevat 1000 kg aardappelen: de aardappelen zijn verdeeld in kisten van 4 kisten hoog. Verschillende aardappelen: zowel tafelaardappelen als Frieslanders, Bildstar en Bintjes, fijne frietaardappelen die gebruikt worden voor het maken van bijvoorbeeld wedges of Pringles chips en de grove frietaardappelen die gebruikt worden door Bram Ladage en McDonald’s. Beide ketens gebruiken het ras Innovator. Bram Ladage gebruikt deze friet omdat de aardappelen lang zijn. Hier kun je dus lange friet van maken. De smaak is misschien nog belangrijker.

 

Achter de eerste schuur met aardappelen liggen nog twee schuren vol met diverse soorten aardappelen. Tot eind augustus volgend jaar kunnen de aardappelen bewaard worden. Daarna is er weer een nieuwe oogst, waardoor er geen aardappelen uit het buitenland gehaald hoeven worden.

 

Wassen van de aardappelen

 

Voor Bram Ladage worden de ongeschilde aardappelen gewassen bij Novifarm. Tijdens de rondleiding wordt de wasmachine aangezet zodat alle bezoekers kunnen zien hoe dit in zijn werk gaat. De gewassen aardappelen wordt in grote gele zakken opgevangen en daarna naar Bram Ladage gebracht.

 

Bram Ladage

 

Bram Ladage

 

Maar vandaag blijven er nog wat gewassen aardappelen achter voor de Bram Ladage kraam die achter een rolluik te voorschijn komt. Zowel de kinderen als volwassen deelnemers van de excursie reageren enthousiast. Want wie heeft nou geen trek gekregen na al dat gepraat over friet? Alle deelnemers krijgen een puntzak met friet en een klodder mayo. Aanvalluh!

 

Bram Ladage

 

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: