Wat te doen in Cirebon? (deel 2: bezienswaardigheden)

bezienswaardigheden in cirebon

Een aantal dagen geleden las je deel 1 over Cirebon, waarin het, je kent me misschien al wat langer, vooral over eten ging. Maar er is meer te zien en te beleven in deze stad. Vandaar vandaag deel 2 met daarin de andere bezienswaardigheden in Cirebon.

 

Souvenirshoppen

Ok, we blijven nog wel een klein beetje in het eten zitten. Want als je nog culinaire souvenirtjes nodig hebt, dan moet je bij Toko Manisan Sinta zijn. Een hele winkel vol met hartige en zoete koekjes, kroepoek, snoep en wat allemaal niet meer. De zaak staat vol met kasten, grote potten met asem (zure snoepjes) en abon (gedroogd vlees) die je per ons kunt kopen. Helaas mag je van de douane geen (gedroogd) vlees meenemen naar Nederland, anders had ik hier zeker voor het thuisfront een zakje abon gehaald.

 

bezienswaardigheden in Cirebon

 

Wat je verder nog kunt shoppen in Cirebon is batik. Ik ben niet echt fan van de kleur bruin als het niet om chocolade gaat, dus de meeste stoffen heb ik links laten liggen. Bruin is nou eenmaal een veelvoorkomende kleur als het om batikstoffen gaat. Maar het is lang niet allemaal bruintinten wat de klok slaat. Ook prachtig gekleurde blauwe, smaragdgroene en turquoise stoffen kun je er kopen.

 

Je vindt in Cirebon diverse batikwinkels, waarvan Batik Trusmi wel de allergrootste is. Honderden vierkante meters aan bontgekleurde stoffen kun je hier kopen. Zowel batik van de rol als mode gemaakt van batikstof.

 

bezienswaardigheden in Cirebon

 

Voor de winkel zitten er een aantal dames die met de hand de stoffen intekenen en kleuren. Door middel van een waslaag wordt er een patroon getekend op de stof en de diverse vlakken die zo ontstaan worden ingekleurd door de stoffen meerdere malen in een kleurbad te stoppen. Daarna gaat de stof in een heel hete was waardoor de waslaag van de stof afsmelt. In mijn blog over het evenement Wastra Indonesia eind vorige maand schrijf ik meer over batik. Ook vind je in dit artikel een aantal relevante links naar andere sites waar meer uitleg over batik te vinden is.

 

bezienswaardigheden in Cirebon

 

Sunyaragi Cave

Het was de bedoeling om naar een andere kraton te gaan, tenminste als ik het goed heb begrepen, maar we eindige hier bij Sunyaragi Cave. Het is dus helemaal geen grot, maar een kraton geweest. Een kraton is een (voormalig) verblijf van de sultan.

 

Sunyaragi Cave is vooral erg apart. Ja, ik denk dat dat het woord is. De bouwstijl is een combinatie van traditioneel Indonesisch, Midden-Oosters, Chinees en Europees. Vooral de grillige vormen van het steen is, daar komtie weer, apart. Er zijn diverse verhalen over de geschiedenis van het complex, waarin ik niet echt een duidelijke oorzaak voor het uiterlijk van de gebouwen heb kunnen vinden.

 

De plek is in ieder geval een erg populaire plek voor lokale toeristen. Daarbij kwam dat het ook een nationale feestdag was, waardoor het nog drukker was dan normaal. Sunyaragi Cave wordt vooral gebruikt om selfies en groepsfoto’s te maken. Ik denk zeker dat het een goede plek is om je ogen uit te kijken. Na een uurtje heb je het zeker wel gezien, maar ik zou het niet overslaan. Dat het apart is, is juist de reden om deze plek te bezoeken.

 

bezienswaardigheden in Cirebon

bezienswaardigheden in Cirebon

 

Miss, miss, where are you from?‘ Achter mij liepen een aantal middelbare schoolkinderen die duidelijk aan mij zagen dat ik niet van ‘daar’ was. Ook al ligt het er maar net aan hoe mijn pet staat of ik daar wel of niet op reageer, áls je dan toch reageert, moet je het wel goed doen. ‘Wong Plembang,’ zei ik in mijn beste Palembangse dialect. De scholieren bleven met open mond lichtelijk verward achter. ‘Nailed it!‘ hoorde ik vanuit onze auto. Het was inmiddels weer tijd om terug te gaan naar Jakarta. Onze anderhalve dag in Cirebon was ten einde.

 
 

Dit artikel bevat affiliate links.

 

Facebookreacties

reacties

6 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: