Op stap in Antwerpen deel 2

fietsen

In mijn laatste post las je mijn eerste deel over mijn dagje Antwerpen. In deze reeks van 4 geef ik je diverse tips wat je kunt doen, waar je kunt eten en nog meer wetenswaardigheden in Antwerpen. Hieronder vind je deel 2:

 

Fietsen in Antwerpen

 

Het is 10 uur. Tijd om de fiets op te halen. Na wat speurwerk op internet zag ik dat Cyclant een van de dichtsbijzijnde fietsverhuurbedrijven is bij het Centraal Station van Antwerpen die ook nog tot 21 uur open zijn. Dan ik mooi een hele dag met de fiets door de stad heen struinen.

 

 

De behulpzame verhuurder laat me via de kaart zien waar de hoogtepunten van de stad zich bevinden. Ook is er een speciale kaart voor het havengebied, maar als ik de grootte van dat gebied zie, besluit ik om daar niet al te veel tijd in te gaan steken. Zeker niet met het snikhete weer. Op de Antwerp City Map die overal in de stad gratis te verkrijgen is, geeft de verhuurder nog wat tips over eetgelegenheden: bij Bar Paniek (Kattendijkdok – Oostkaai 21B, 2000 Antwerpen) heb je een leuk uitzicht op de haven en voor Vlaamse kost kun je goed terecht bij De Taloorkes (Lange Koepoortstraat 61, 2000 Antwerpen).

 

 

Je kunt twee fietsen huren: een Hollandse fiets en een ‘gewone’ fiets. De Hollandse fiets is wat ze bij ons een omafiets noemen. Inclusief terugtraprem. Ik besluit voor de gewone fiets te gaan. Die heeft wat bredere banden en dat is beter rijden op al die kasseien. Laat ik dat maar doen, want het zal niet de eerste keer zijn dat ik (bijna) op mijn giechel ga, dus een beetje extra grip kan geen kwaad. Voor het huren van een fiets voor een dag betaal je €12,-. Je vindt Cyclant aan Pelikaanstraat 3, 2018 Antwerpen.
Heb je maar een dag en wil je zoveel mogelijk zien, ga dan vooral fietsen in Antwerpen. Je bent snel ter plaatse, kunt eventueel met de speciale fietsroute de haven in en je bent ook nog eens sportief bezig. En dat laatste is vooral fijn om alle calorieën van alle lekkernijen in Antwerpen er (deels 🙁 ) af te fietsen.

 

 

Ga trouwens in Antwerpen niet wanhopig op zoek naar fietspaden. Ze zijn er wel, maar niet heel veel. Meestal is het een combi tussen voetgangers- en fietspaden en zul je als fietser al slalommend om de voetgangers heen moeten. Het zorg voor een gezellige chaos in de stad die al snel went. Dus laat je vooral niet tegenhouden om gewoon die fiets te pakken.

 

 

Highlights van Antwerpen

 

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, De Grote Markt en het MAS. Een dagje Antwerpen is niet compleet zonder bezoek aan deze 3 plekken. Fiets vanuit Cyclant via de Meir (grote winkelstraat) naar de kathedraal. Aan het einde van de Meir zie je de toren van de kathedraal al staan. De bezienswaardigheden en de wijken in Antwerpen zijn duidelijk aangegeven via de aanwijzingsbordjes.

 

fiets

 

Je kunt voor €6,- een bezoek brengen aan de kathedraal. Dat is zeker de moeite waard. Het is er binnen rijkelijk versierd met gouden ornamenten en gedetailleerde beelden. Daarnaast heeft de kathedraal prachtige glas-in-loodramen. Ook van buiten in de kathedraal rijkelijk gedecoreerd met kleine gedetailleerde beelden. Je vindt de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal aan de Groenplaats 21, 2000 Antwerpen.

 

 

fiets

 

Vlakbij de kathedraal bevindt zich De Grote Markt. Daar vind je het stadhuis en de karakteristieke huizen die je op menig foto van Antwerpen ziet.

 

 

Fiets vanaf De Grote Markt naar het water en je ziet aan je rechterhand Het Steen al liggen. Dit is het oudst bewaarde gebouw van Antwerpen. Aan die kant van de weg heb je een mooi fietspad dat parallel loopt met de Schelde. Uiteindelijk zie je aan je rechterhand een hoog, rood gebouwd. Dit is het MAS, oftewel Museum aan de Stroom.

 

fiets

 

Via de roltrappen kun je gratis naar boven op van het uitzicht te genieten. In het veiligheidsglas zijn diverse uitsparingen gemaakt waardoor je een mooie foto kunt schieten. Helaas was het nog een beetje heiig om mooie foto’s te maken. Je vindt het MAS aan Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen.

 

 

Inmiddels is het alweer 12 uur. Tijd voor de lunch!

 

 

Morgen deel 3.

 

 

Facebookreacties

reacties

4 reacties

 • Hoi Helena

  Dank je wel voor de fijne vermelding van Cyclant! Het is nu pas dat ik het merk, maar nog steeds een fijne omschrijving van Antwerpen met goeie tips. Niet zo veel over Rotterdam zelf (voor als ik eens naar daar kom) maar die vind ik heus elders wel.

  Nog even een update wat ons betreft: we zitten nu permanent pal aan het Centraal Station, Pelikaanstraat nr. 3.

  Groetjes

  Jona

  • Dag Jona,
   Wat goed dat jullie nu nog dichter bij Centraal Station zitten! Ik zal jullie nieuwe adres aanpassen in de blog.
   Ja, de tips over Rotterdam blijven nog wat achter, want ben vooral veel over buitenlandse tripjes aan het schrijven. Maar dat gaat binnenkort veranderen 🙂 En mocht je naar Rotterdam toekomen en je wilt wat insiders tips, neem dan gerust contact op.
   Groetjes, Helena

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: