Ants on a shrimp, vanaf 1 september 2016 in de bioscoop

Ants on a shrimp

Het restaurant Noma in Kopenhagen in een begrip. Vier keer werd het restaurant door Restaurant Magazine tot het beste restaurant van de wereld bekroond. Noma heeft 2 sterren. Aan het roer staat chef kok René Redzepi. Hij staat bekend als een van de grondleggers van de New Nordic Cuisine. In de nieuwe documentaire Ants on a shrimp wordt Redzepi en zijn team gevolgd op weg naar de opening van de tweede vestiging van Noma in Tokyo, begin 2015.

 

De documentaire toont Redzipi, die uiterst kritisch en niet snel tevreden is. Een van Redzipi’s medewerkers typeert het mooi: ‘Our job is not to succeed every day. Our job is to fail.’ Het team wordt tot het uiterste gedreven om de perfecte gerechten samen te stellen. Veel gerechten worden afgekeurd omdat ze niet goed genoeg zijn of lijken op een van de gerechten in Kopenhagen. Het menu moet geen kopie worden van het menu in Kopenhagen. Er moet een volledig nieuw menu komen, wat moet aansluiten bij de stijl van Noma, maar ook moet passen in de Japanse foodscene.

 

De gerechten van Noma zijn niet alleen mooi vorm gegeven, maar bevatten ook een grote verscheidenheid aan bereidingstechnieken en veel originele ingrediënten. Zo staan bijtschildpadden, witte aardbeien (‘not green anymore and not red yet, perfectly unripe‘) en boomtakjes die smaken naar citrus. De titel Ants on a shrimp verwijst naar een van de nieuwe gerechten, waarbij de mieren wat zoutig smaken en daarmee smaak geven aan de garnalen. Om al deze ingrediënten te vinden reist Redzipi met zijn team door heel Japan. Op zoek naar ingrediënten uit alle hoeken van het land. Veel ingrediënten worden eigenhandig gefoerageerd uit de bossen.

 

Uiteindelijk is de dag aangekomen van de grote opening. Mount Fuji, de bekende berg die op dat moment met sneeuw bedekt is, is goed te zien vanuit het restaurant. De film eindigt met de foto’s van alle gerechten die in de nieuwe Noma op het menu staan. Het een nog mooier dan het ander.

 

De documentaire zoomt in, naast op de totstandkoming van de gerechten, op de gedrevenheid van het personeel van Noma. Bij een aantal van hen lijkt hun hele leven te draaien om Noma. Lange werkdagen, weinig tot geen privé leven, slecht eten (een van de medewerkers van Noma wordt gefilmd wanneer hij thuiskomt en voor de tv een afhaalpizza naar binnen werkt), allemaal in het teken van Noma. Het echte waarom blijft achterwege. Want dag in dag uit, jaar in jaar uit op de toppen van je kunnen kan zijn gaan tol eisen. Het werken voor Noma gaat bij een aantal van hen dan ook gepaard met flinke stress.

 

Het is mooi om een kijkje in de keuken te nemen van Noma. Het is onvoorstelbaar om te zien dat er zo’n enorme brigade letterlijk schouder-aan-schouder en stukje werkbank van de keuken in gebruik heeft.

 

Als je van eten houdt, dan moet je zeker naar deze documentaire. Ook als je al een keer bij Noma bent te gaan eten of dit binnenkort gaat doen (lucky you!), is Ants on a shrimp een aanrader. Om terug te mijmeren naar al die heerlijke en aparte gerechten of om alvast een beetje voorpret te hebben.

 

Bekijk de trailer van Ants on a shrimp. De film draait vanaf 1 september in de bioscoop.

 

Facebookreacties

reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: