De vele eetculturen van Duitsland

foodculturen van Duitsland

Dit artikel werd geschreven door Liyen Siaw van Liyen’s Foodmoments. Namens IndoRotterdammert was zij aanwezig bij een event over de eetculturen van Duitsland georganiseerd door Het Duits Verkeersbureau.

 

Als ik binnenkort naar Duitsland ga en ik vraag je wat ik daar kan eten? Wat voor tips geef jij mij dan? Waarschijnlijk bratwurst, currywurst en bier. Zeker met het Oktoberfest dat 22 september jl. van start ging in München en de bekende kerstmarkten door heel het land, is dit het beeld wat er vooral heerst.

 

Duitsland opkomende foodiebestemming

Maar Duitsland heeft veel te bieden en het verschilt ook per streek wat je er voornamelijk kunt krijgen. Met 300 sterrenrestaurants, de fameuze bratwurst en diverse traditionele streekgerechten, is Duitsland in opmars als culinaire bestemming.

 

Tijdens een speciaal foodevent in Biergarten Kartoffel te Utrecht heb ik kunnen kennismaken met diverse foodiebestemming in Duitsland en hun lokale specialiteiten. Ben jij benieuwd wat Duitsland allemaal te bieden heeft? Lees vooral verder!

 

Berlijn

Berlijn heeft een rijke foodcultuur. Bekend zijn onder ander de döner kebab en currywurst die allebei als streetfood hun origine hebben in Berlijn. Maar Berlijn vernieuwt steeds meer en wordt ook veel internationaler. Zo vind je veel klassiekers terug in een nieuw modern jasje en kun je er ook Arabisch, Israëlisch, Aziatisch, Spaans en Italiaans eten. Er is ook een groot aanbod aan vegan en vegetarisch eten. Berlijn heeft veel goede hummus restaurants. Met het internationale karakter van Berlijn vind je altijd een restaurant dat bij jou past. Maar je kunt ook de diverse (overdekte) foodmarkten afstruinen, deelnemen aan foodtours of een van de vele foodevents bezoeken die Berlijn rijk is. Tip: Eat! Berlin vindt volgend jaar plaats van 21 februari tot en met 3 maart 2019.

 

Vind je dit een interessant artikel? Misschien is onderstaande artikel dan ook iets voor jou:

Eettips in Friedrichshain Berlijn

 

foodculturen van Duitsland

 

De jonge Donau

De Donau is de een-na-langste rivier van Europa en doorkruist tien landen vanaf het Zwarte Woud in Duitsland tot aan de Zwarte Zee. Het gebied rondom de jonge Donau staat vooral bekend om zijn snacks. Onder andere een worst uit Regensburg die eerst alleen verkocht werd op kerstmarkten, maar nu het hele jaar door verkrijgbaar is. Het is een broodje met gefrituurde worst, zoete mosterd, mierikswortel en augurken. De bekende Wurstbraterei Riesinger, een worstkraam op de Neupharrplatz, werd na de Tweede Wereldoorlog geopend. De oudste Wurstbraterei ter wereld, ook wel Wurstkuchl genoemd, bevindt zich op loopafstand van dit dorp vandaan.

 

Een ander bekende snack is de Maultaschen, ook wel de Duitse ravioli genoemd. Dit recept werd in de 17de eeuw bedacht door een monnik. Tijdens de vastentijd was het niet toegestaan om vlees te eten, dus verstopte hij het in een pastakussentje. Maultaschen wordt gebakken in een pan met boter en bechamelsaus of geserveerd in runderbouillon.

 

Lübeck

Lübeck ligt tegen de Oostzee aan en bevindt zich een uur rijden van Hamburg. Het gebied is vooral bekend om zijn middeleeuwse sfeer met steegjes en hofjes. Het heeft een mix van traditionele en moderne culinaire hotspots. Lübecks handelsmerk is marsepein die op een authentieke en ambachtelijke manier is gemaakt. Ook is er een Marsepeinmuseum met 12 levensgrote marsepeinfiguren. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe toepassingen met marsepein, bijvoorbeeld marsepein gin en marsepein likeur.

 

Mecklenburg-Voorpommeren

Gelegen tussen de Oostzee en het merengebied bevindt zich een mix van ambachtelijke culinaire eetgelegenheden in het gebied van Mecklenburg-Voorpommeren. De keukens van deze streek bestaat uit veel lokale producten, zoals veel gerechten waar duindoorn (seabuckthorn) in is verwerkt. De grootste plantage duindoorn (van 90 hectare) bevindt zich in deze streek. Deze plantage kun je ook bezoeken.

 

foodculturen van Duitsland

(c) Pixabay, Susanne906

 

In deze streek hebben ze verder veel brouwerijen, waarvan de grootste te vinden is in de plaats Dargun. Hier wordt al sinds de elfde eeuw bier gebrouwen. Inmiddels wordt hier een grote variëteit aan bieren gebrouwen. Het is mogelijk om bij een aantal brouwerijen een tour te doen.

 

Verder is door de ligging aan de Oostzee lokale vis zeker het proberen waard. Afhankelijk van het seizoen zul je diverse vissoorten op het menu vinden.

 

Nedersaksen

Bekend eten uit Nedersaksen is Grünkohl (boerenkool) en Pinkel, een soort bloedworst. Er hangt ook een festival aan dit groene lekkernij, genaamd de Kohlfahrt (kooltour). Deze vindt plaats tussen januari en februari en bestaat uit buitenactiviteiten en lekkere versnaperingen. De tour eindigt met een lekkere maaltijd van Grünkohl met Pinkel en vaak ook een lekker toetje, genaamd de Rote Grütze. Dit is gemaakt van vruchtensap, suiker met griesmeel of sago en wordt opgediend met vanillesaus.

 

Rijnland-Palts

Rijnland-Palts bestaat uit 10 regio’s die elk een eigen eetcultuur hebben. De streek staat vooral bekend om haar wijn. Rijnland-Palts is het nummer 1 wijngebied van Duitsland. Het herbergt zes van Duitslands 13 wijnregio’s en produceert meer dan 65% van alle Duitse wijnen.

 

Er is hier van alles te doen, waaronder naar een van de gezellige kroegen gaan en daar streekgerechten als Pfälzer Saumagen, Dippekuchen, Handkäs mit Musik en lokale producten als asperges, amandelen, vijgen en bessen te proeven. Ook kun je wijnproeverijen doen bij wijnboeren, kookworkshops volgen met lokale producten en een van de 24 met Michelinsterren bekroonde restaurants bezoeken.

 

Het Zwarte Woud

Het Zwarte Woud heeft veel te bieden op culinair gebied. Zo heb je de culinaire waaier Karlsruhe met regionale keukens en 7 brouwerijen. Of ga naar het culinaire mekka in Baiersbonn met de hoogste dichtheid aan sterrenrestaurants in Duitsland, namelijk 8 Michelinsterren op 15.000 inwoners.

 

Je kunt diverse wijntours doen en in de hoofdstad Freiburg lokale producten van lokale boeren proeven op de Münster Markt. Uiteraard ontbreekt de Schwarzwalder Kirschtorte niet! Bij diverse cafés kun je terecht om de zelfgemaakte variant te komen proeven.

 

foodculturen van Duitsland

(c) Pixabay, Couleur

 

Thüringen

Een plek met een bijzondere historie in Thüringen is Eichsfeld, het westelijke deel van de regio. Daar bevindt zich Hof Sickenberg, een pensioen en café met een traditionele en historische sfeer. Er is een historisch bakhuis waar gebakken wordt zoals vroeger. Ook kan je er terecht voor bak- en kookcursussen met traditionele recepten, de culinaire kerstmarkt en de beroemde walnotentaart van eigenaresse Kristina Bauer.

 

Biergarten Kartoffel

 

foodculturen van Duitsland

 

Tijdens de presentatie konden we lekker genieten van een vlees- en kaasplankje, maar ook van lekkere krakelingen. Na de presentatie kregen we ook lekker eten uit Biergarten Kartoffel. We begonnen met een pompoen- of tomatensoep, gevolgd door een normale of vegetarische Flammkuchen. Daarna mochten wij kiezen uit diverse hoofdgerechten, namelijk Bratwurst met boerenkool, de vegetarische variant daarvan of een kaasfondue. Ik koos voor de Bratwurst. Er was ook toetje, maar deze heb ik overgeslagen omdat het programma uitliep.

 

foodculturen van Duitsland

foodculturen van Duitsland

 

Biergarten Kartoffel zit aan de Oudegracht en is een van de restaurants die gelegen is direct aan het water.  Als je het restaurant binnenloopt, zie je de houten inrichting die typisch is voor Duitse restaurants. Er heerst een gezellige, knusse sfeer. Lees meer over Biergarten Kartoffel op hun website: https://kartoffel.nl/

 

Het adres van Biergarten Kartoffel is Oudegracht aan de werf 145, 3511 AL Utrecht.

 

Deze avond werd georganiseerd door Het Duits Verkeersbureau.

Facebookreacties

reacties

2 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: