Indonesië is zoveel meer dan Bali deel 2: Palembang

Palembang

In deel 1 las je al meer over Jakarta Utara. Dit maal Palembang, de hoofdstad van Zuid-Sumatera.

 

Pempek

Palembang staat bekend om deze specifieke lekkernij. Het is een viskoek is allerlei varianten. Als je in Indonesië laat vallen dat je uit Palembang komt, dan is het antwoord vaak: “Ah, pempek Palembang enak!” (Pempek uit Palembang is lekker!). In Palembang vind je in het straatbeeld dan ook heel veel winkeltjes met daarop de tekst: Pempek Palembang Asli. Asli betekent origineel. Ook in veel andere steden in het zuiden van Sumatera zoals in Jambi en in Bandar Lampung vind je veel winkels waar ze pempek Palembang asli verkopen. Zo hebben mijn oom en tante, oorspronkelijk uit Palembang, een eigen productielijn en winkel in Bandar Lampung opgezet. En de zaken gaan goed, want pempek is geliefd.

 

Zoals gezegd zijn er verschillende varianten. Je hebt gekookte, gebakken, gestoomde en gefrituurde pempek. Je hebt met en zonder (ei)vulling. Je eet het traditioneel met cuka (dialect uit Palembang is cukoh), een pittige zoet-zure azijnsaus op basis van pepers. Men zegt dat er in Palembang over het algemeen meer mensen zijn met tandglazuurproblemen in verband met het vele eten van de zure saus. Het aantal tandartsen in Palembang zou gemiddeld ook hoger liggen in Palembang dan andere delen van het land.

 

Jembatan Ampera

Palembang

 

In Rotterdam hebben we de Erasmusbrug als verbinding over de Maas tussen Noord en Zuid, in Palembang hebben ze de Jembatan Ampera die over de centrale rivier de Musi gaat. Het is een echte blikvanger en een van de bekende en meest geliefde plekken van Palembang.

 

Het mooiste uitzicht op de brug heb je ‘s avonds. De brug is dan versiert met allerlei lichtjes. Bij restaurant River Side Restaurant aan de Noordzijde van de brug. Meer info vind je hier. Er is een terras op de tweede etage. Wel goed insmeren met Deet, want in de avond worden de muggen zeer actief. Je moet er wat voor over hebben.

 

 

 

 

 

Op het plein aan de Noordkant van de stad vinden allerlei activiteiten plaats. ‘s Avonds is er regelmatig een avondmarkt en overdag is het plein met de Jembatan Ampera decor voor diverse televisieshows. De laatste keer dat ik er was werd daar de landelijke jongerencompetitie voor traditionele dansgroepen gehouden.

Palembang

 

Museum Sultan Mahmud Badaruddin II

Palembang

De collectie (over de geschiedenis van Palembang) is klein maar daarbij krijg je wel de zeer enthousiaste gids die met veel passie allerlei verhalen verteld die zijdelings met het museum te maken hebben. Het is een mooi gebouw dat voor sultan Mahmun Badaruddin II is gebouwd in de tijd van Nederlands-Indië . De sultan siert overigens  het Rp. 10.000 biljet.

 

Monpera

PalembangEen indrukwekkend monument vlakbij de Jimbatan Ampera. Je kunt naar boven en hebt dan een mooi uitzicht over Palembang. Van daaruit kun je ook en mooie foto maken van Jimbatan Ampera. In het monument heb je ook een klein museum met daarin een muntencollectie met munten van Nederlands-Indië tot nu. Monpera is een afkorting van Monumen Perjuangan Rakyat. Indonesiërs houden van afkortingen.

 

 

 

Hotel nodig?

Als je geen familie in Palembang hebt wonen, zoals ik, kan ik je Hotel Anugarah zeker aanraden. Het is een vrij traditioneel Indonesisch hotel. Simpel, maar je hebt er wel alles wat je nodig hebt. Het Indonesische ontbijt is inbegrepen. Een Europees ontbijt kun je aanvragen of je kunt naar de naastgelegen McDonalds. Je betaalt ongeveer €30,- per kamer per nacht.

 

Pempek Candy

Overigens vind je aan de andere kant van het hotel een restaurant genaamd Pempek Candy, gespecialiseerd in pempek. Je kunt er echt alle soorten krijgen die je maar wilt. Als je in de buurt bent en je wilt pempek eten, dan is dit restaurant een echte aanrader.

 

Brasserie Bakrie dan Resto

Daar weer naast vind je Braserrie Bakrie dan Resto. Hier kun je je eigen mandje vullen met allerlei gebakjes, cakejes en broodjes. Ik was als een kind in een snoepwinkel zo blij. Kijk niet raar op wanneer je denkt een hartig broodje te hebben (want gesmolten kaas bovenop) en er blijkt een zoete vulling in te zitten. Indonesiërs houden erg van de combi zout met zoet. Ben je daar nou niet zo van, dan heb je ook voldoende keus in een volledig zoet of volledig hartig gebakje, cakeje of broodje.

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: