Eetbare insecten: in welke supermarkt te koop?

Eetbare insecten

Voor een presentatie over eetgewoonten in andere landen die ik binnenkort geef, kwam ik op het  idee om als uitsmijter een gerecht met eetbare insecten te reserveren. Na Google te hebben geraadpleegd kwam ik erachter dat in ieder geval de Jumbo eetbare insecten in het assortiment heeft. Hiermee is eerder al flink de media gehaald. Want insecten eten, dat is toch wel spannend voor de meeste mensen. Anderen vinden het weer ronduit vies, terwijl in veel landen in Azië, Afrika en Zuid-Amerika mensen smullen van het eten ervan. Dat het uit armoede is, klopt in veel gevallen niet. Mensen daar vinden het gewoon lekker.

 

Ook het eten van insecten wint in Nederland terrein. Het Nederlandse bedrijf DeliBugs uit Lelystad verkoop in hun e-shop eetbare insecten. Ik ben alleen niet zo van het online shoppen als het gaat om voedingsmiddelen. Liever ga ik naar een winkel. Uit nieuwsgierigheid besluit ik Albert Heijn en Dirk een mailtje te sturen met de vraag of ze eetbare insecten verkopen en zo ja waar de dichtstbijzijnde winkel is. Dat zijn winkels waar ik regelmatig kom. En de Lidl, maar van die winkel vermoed ik niet dat ze eetbare insecten in het assortiment hebben. Het antwoord van Dirk was kort maar krachtig. Kijk, daar houd ik van.

 

Reactie van klantenservice Dirk:

Hartelijk dank voor uw bericht van 21-07-2016:

 

Bij ons kunt u (nog) niet terecht voor eetbare insecten. Wel zal ik uw vraag onder de aandacht brengen van mijn collega’s van de afdeling inkoop.

Neemt u bij vragen gerust weer contact met mij op en graag tot ziens in onze winkel. Ik wens u een fijn en zonnig weekend toe.

 

Uw bericht was:

Verkoopt u ook eetbare insecten? En zo ja, kunt u mij aangeven in welke vestiging in de buurt van Rotterdam Zuidplein ik die ik kopen?

 

 

De reactie van de Albert Heijn was wat uitgebreider. Een simpel ja of nee met korte toelichting was voldoende geweest.

 

Reactie van klantenservice Albert Heijn:

 

Hartelijk dank voor uw bericht van 21-07-2016.

Helaas is het door u aangegeven product geen onderdeel van het assortiment in uw winkel. Dit product is nog wel onderdeel van ons centrale Albert Heijn assortiment. Dat wil zeggen dat andere (eventueel grotere) AH winkels dit nog wel hebben. De voor u dichtstbijzijnde winkel waar dit product mogelijk nog te verkrijgen is, is gelegen buiten een straal van 20 kilometer.

De ruimte in onze winkels is beperkt, het aanbod aan producten zeer groot en er worden continu nieuwe producten ontwikkeld. Er moeten constant keuzes worden gemaakt om tot een assortiment van kwalitatief goede producten te komen.
Voorheen hadden alle winkels min of meer hetzelfde assortiment. Vandaag de dag wordt er gekeken naar welk product op welke plaats gekocht wordt. Winkels in het centrum van een stad kunnen dus een andere functie hebben dan de buurtwinkels, wat een oorzaak kan zijn waarom een bepaald product niet (meer) verkrijgbaar is in een bepaalde winkel. U kunt in de winkel met de supermarktmanager overleggen of de mogelijkheid bestaat het product voor u te bestellen. Ik kan dit echter niet voor u garanderen.

Met vriendelijke groet,
Albert Heijn Klantenservice

Uw vraag was:
Geachte heer/mevrouw,

In de webshop zie ik dat jullie verschillende eetbare insecten verkopen. Ik zou deze graag in een winkel willen zien voordat ik ze koop. Kunt u aangeven welke vestiging in de buurt van Rotterdam Zuidplein de gevriesdroogde meelwormen in het assortiment heeft?

Vriendelijke groet,

 

De Jumbo ligt voor mij niet op de route en het is ook niet gezegd dat in elke vestiging eetbare insecten worden verkocht. En om de een of andere manier ben ik vergeten om hun klantenservice te benaderen. En geen tijd meer om dit alsnog te doen. Er zit niets anders op dan een rondje langs de diverse vestigingen bij mij in de buurt om te zien of ze ze daar verkopen. Je moet wat overhebben voor een leuke presentatie. Totdat ik na wat speurwerk op de site van DeliBugs lees dat ze bij PLUS aan de Stadhoudersweg in Rotterdam de producten van DeliBugs in hun assortiment hebben. Morgen ga ik er even langs om inkopen te doen.

 

Het recept volgt binnenkort.

Facebookreacties

reacties

5 reacties

Als je nog iets kwijt wil, doe het dan hier: