5 voedseltrends in 2017

wonderful Indonesia

Nieuw jaar, nieuwe kansen. Nog net op de valreep in de eerste maand van dit jaar mijn 5 voedseltrends voor 2017. Aangezien ik mij zowel uit persoonlijke interesse en beroepsmatig volop in de voedingswereld begeef, waag ook ik mij dit jaar aan een voorspelling welke gerechten, ingrediënten en ander culinairs helemaal hip en happening zijn/worden in 2017. Mijn 5 voedseltrends in 2017 zijn:

 

Aziatische keuken

 

De Aziatische keuken blijft hot. Geen wonder ook, het eten is vaak heerlijk gekruid en het is meestal ook nog snel te bereiden. En aangezien we allemaal druk druk druk zijn, is dat laatste een heel groot voordeel.

 

Zo veel landen, zo veel variatie. Elk land, elke streek, elke stad en elk dorp heeft wel zijn eigen culinaire specialiteit en/of smaakcombinaties. Indonesische, Japanse en Thaise gerechten zullen wel populair blijven, maar ook Koreaanse gerechten zijn steeds meer in opkomst.

 

Koreaanse keuken

 

voedseltrends

 

 

Comeback van de Chinese keuken

 

De Chinese afhaalrestaurants zijn lang niet meer zo populair als dat het is geweest. Het Chinese eten bij de Chinees is dan ook niet echt Chinees eten. Het zijn over het algemeen gerechten geïnspireerd door de Chinese of andere Aziatische keuken en daarna vertaald naar de Hollandse (?) smaakpapillen.

 

Nee, dat moet anders. Want Chinees eten, daar heeft het afhaaleten bij de Chinees weinig mee te maken. Gelukkig zijn er steeds meer (Chinese) chefs die wel de smaken uit de vele Chinese streekkeukens centraal stellen bij het bereiden van hun gerechten. En dat is me toch lekker! Steeds meer mensen denken dat en ik denk dat steeds meer mensen in 2017 deze heerlijke gerechten zullen gaan ontdekken.

 

voedseltrends

 

Noedels

Een populair ingrediënt in diverse Aziatische keuken is noedels. Naast een grote variatie in het soort noedels (eiermie, soba, udon, ramen, mihoen, kwetiau enz enz) kun je er een nog grotere variatie aan overheerlijke gerechten mee maken. Roerbakken met groente en vlees, vis, kip, ei of vleesvervanger is altijd een goed. Sojasaus, vis- of oestersaus en sambal erbij en je heb een lekkere maaltijd.

 

Maar ook de noedelsoep wordt steeds populairder. Ook al vraagt het wel een bepaalde behendigheid om niet helemaal ondergespetterd te worden bij het naar binnen slurpen van de soep, ga je eenmaal aan de noedselsoep, dan wil je niet anders. Let op: in Azië draaien ze hun noedels niet om hun vork heen zoals je bij pasta doet. En liever niet afbijten, want dat zou ongeluk kunnen geven. Nee, noedels eet je bij voorkeur met stokjes en een lepel waar je de saus mee kunt lepelen. En vooral lekker veel slurpen. Slurpen hoort erbij. Eet smakelijk!

 

Kawaii

 

Kawaii is een Japans woord en betekent ‘schattig’. Gerechten met een hoog kawaii karakter zijn niet weg te slaan in menig hippe Aziatische koffiebar of lunchroom. Ook in de Verenigde Staten is steeds meer kawaii te vinden en het zal niet lang meer duren voordat het ook in Europa echt voet aan de grond gaat krijgen. Juni 2016 opende al het eerste Hello Kitty Café in Londen en de verwachting is dat er meerdere soortgelijke tenten gaan volgen in Europa. Overigens moeten alle Hello Kitty fans niet direct een ticket naar Engeland boeken, Hello Kitty Café Londen was een pop-up store en inmiddels weer gesloten.

 

Ook in veel eetgelegenheden in Nederland vind je steeds meer kawaii geïnspireerde gerechten op het menu staan. Pancakes in allerlei soorten pastelkleuren, suikerspinnen en (pastel)kleurige snoepjes ter decoratie van monster milkshakes en als absoluut hoogtepunt 3D latte art. De Japanse barista Kazuki Yamamoto is de absolute meester als het gaat om 3D latte art. Op zijn Twitter account deelt hij zijn mooiste en meest schattige creaties.

 

 

Wil je in Nederland helemaal kawaii gaan eten, duik dan een plaatselijke Aziatische toko in. Daar kun je helemaal los gaan op allerlei kawaii snoepjes en koekjes, furikake (Japanse strooisels om smaak en kleur aan de rijst te geven) in allerlei hysterische kleurtjes en ook allerlei servies dat helemaal in de stijl past.

 

voedseltrends

 

 

Gerechten met niet-gangbare producten

 

Steeds meer restaurants gaan koken met vleesonderdelen die normaal bestempeld zouden worden als afvalvlees. In veel andere landen is het niet normaal om dit weg te gooien. Je slacht het hele beest en dan is het ook belangrijk dat je alle delen van het beest gebruikt. En wat je niet kunt eten, gebruik je voor andere doeleinden. Maar alles wat gebruikt kan worden, wordt gebruikt. In Chinese restaurants zul je regelmatig varkensoren en kippenklauwen op het menu vinden. Een ware delicatesse.

 

In Nederland wordt afvalvlees zoals kalfswangen vooral gebruikt in frituursnacks zoals frikandellen en rookworsten. Met het vlees zelf is niets mis, maar los wordt het nog maar weinig verkocht bij de slager. Er is onvoldoende vraag naar omdat mensen het vies (denken te) vinden of omdat ze niet weten wat ze ermee moeten doen. Maar je kunt er dus ook heerlijk mee koken als apart product. Steeds meer restaurant zetten gerechten met bijvoorbeeld orgaanvlees op het menu. Als je een vleeseter bent: probeer het eens. Het gaat er vaak niet om van welk onderdeel van het dier het vlees vandaan komt, maar hoe je het klaarmaakt.

 

Bijvangst is een verzameling aan producten waar ook niet vaak mee gekookt wordt. Wat is bijvangst precies? Als er gevist wordt op schol of haring en er zitten ook vissen of andere zeedieren tussen die moeilijk verkoopbaar zijn of aan de kleine maat, dan is dat bijvangst. Ook als de visser opvist waar hij geen vergunning voor heeft, is dat bijvangst. En tegenwoordig mag maximaal 5% van de bijvangst in Europese wateren worden teruggegooid. Dat was aantal jaren terug nog 25%.

 

Als je de bijvangst dan toch hebt, waarom zou je er dan niet mee koken? Anders is het alleen maar verspilling. In 2017 zal in Amsterdam een nieuw restaurant openen genaamd Bijvangst. Je raadt het al, daar wordt gekookt met Bijvangst. Openingsdatum is nog niet bekend. Volg hiervoor hun facebookpagina.

 

 

Paddenstoelen

 

Paddenstoelen zijn lekker, smaakvol en hebben een goede bite. Vaak worden paddenstoelen ook als vleesvervanger ingezet. En konden we voorheen voornamelijk kiezen uit de (kastanje)champignon, oesterzwam en shiitake, tegenwoordig is de keuze reuze. Eekhoorntjesbrood, morieltjes, chantarellen, stropaddenstoelen, allerlei Aziatische varianten zoals de enokiitake en de keisho, allemaal even lekker en smakelijk.

 

Maar wat is nou leuker dan je eigen paddenstoelen plukken? Aangezien een deel van de paddenstoelen in het wild giftig of zelfs dodelijk zijn, is het niet raadzaam om met je mandje het bos in het gaan als je niet over de juiste kennis beschikt. Veel paddenstoelen lijken of elkaar en dan is een foutjes snel gemaakt.

 

Ideaal dus dat er tegenwoordig steeds meer leveranciers zijn die kweekpakket verkopen op zelf je paddenstoelen thuis te kweken. De kweekpakketten schieten als paddenstoelen uit de grond zeg maar. En dat je zelf gekweekte paddenstoelen de meest originele vormen aannemen, is alleen maar mooi meegenomen. Want wie wil er nou een perfectgevormde paddenstoelen om het bord, nou ik niet in ieder geval 😉

 

Voedseltrends

 

Als echte Rotterdammert ben ik fan van Rotterzwam (in het oude Tropicana zwem- inmiddels zwamparadijs) en Heerlijk & Eerlijk in de Rotterdamse Markthal. Daarnaast verkoopt Casa Foresta diverse kweekpakketten.

 

En als je toch liever het bos in gaat, heeft Casa Foresta ook paddenstoelenworkshops waarbij je leert om een aantal veilige paddenstoelen in het bos te vinden. Hieronder vind je de links naar de webshops waar je de kweekpakketten kunt bestellen.

 

 

Uitgebreid ontbijten

 

Wie kent de uitdrukking niet: ‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’? Er zit een grote kern van waarheid in. Met een goed, stevig ontbijt kom je de dag wel door. Daar ondervinden steeds meer mensen de voordelen van. En waarom dan niet de hele dag een stevig en voedzaam ontbijt voorschotelen, dachten de eigenaren van Lillith Rotterdam? Naast een vestiging in het centrum van Rotterdam, is er inmiddels ook een ontbijtbar op Rotterdam Katendrecht te vinden.

 

Variatie bij de lunch

 

Weg met de saaie bruine boterhammetjes met kaas. Tuurlijk het mag wel, maar ajb niet elke dag. Verandering van spijs doet eten en je kunt met een originele lunchbox ook nog eens je collega’s de ogen uitsteken. En dan heb ik het niet over een zelfgemaakte salade van uitgedroogde slablaadjes en tomaatjes. De lunchbox die het dit jaar helemaal gaat maken is de bentobox! Een bentobox is een lunchbox met allerlei kleine (Japanse) gerechtjes die op een mooie manier vormgegeven en gerangschikt zijn. Wil je er meer over weten, kijk dan op deze link.

 

Voedseltrends

 

Voor kinderen heb je ook een bentobox met een hoog kawaii gehalte. De diverse gerechtjes zijn gevormd tot allerlei Japanse stripfiguren en daarnaast mooi versierd met vrolijke prikkers en uitgestanste gezichtjes. Wil je daarmee los gaat, bezoek dan eens deze site. Alle benodigdheden voor een kawaii bentobox vind je hier.

 

En ben je niet zo van het Japanse eten, dan kun je natuurlijk ook allerlei andere hapjes in je lunchbox stoppen. Wat dacht je van een combi van een hartige muffin, een handje snoeptomaatjes, een handje noten, een gekookt ei, een blokje kaas en wat zomerfruit? Ook lekker!

 

De keuze is reuze want de combinaties zijn eindeloos. Denk aan veel verschillende kleine hapjes, varieer met kleur, textuur en smaken. En je zit eigenlijk altijd wel goed met de originaliteit en smakelijkheid van je lunchbox.

 

Wat zijn volgens jou de foodtrends voor 2017? Laat ze achter onder dit bericht!

 

Please follow and like:
Facebook
Facebook
GOOGLE
Instagram
RSS
EMAIL

Facebookreacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge