Devour Madrid | Ultimate Spanish Cuisine Tour 

Devour Madrid

Het eten zoals ik dat in Madrid heb gegeten, kan ik vooral omschrijven als robuust, simpel en smaakvol. Maar ja, waar begin je in zo’n enorme stad zonder lokale gids. Dat was de reden dat ik meeging met de Devour Madrid Ultimate Spanish Cuisine Tour. In ongeveer 4 tijd ga je naar diverse locaties in de stad om daar het beste van de Madrileense keuken te proeven. Devour Madrid heeft als slogan: “Taste Madrid as a local!” en biedt diverse tour aan waar het lokale eten de hoofdrol heeft.

 

 

Devour Madrid maakt onderdeel uit van Devour Spain en biedt food tours aan in Madrid, Malaga, Barcelona en Sevilla. Er is een groot team enthousiaste gidsen die de diverse tours begeleiden. Niet allemaal uit Spanje. Het is een internationaal gezelschap met een gezamelijke eigenschap: ze zijn enthousiast over hun stad en vooral over het eten.

 

 

Onze groep wordt begeleid door Joy. Een van origine Amerikaanse die al aantal jaar in Madrid woont. Ze is naar eigen zeggen verliefd geworden op het land en een superenthousiaste gids. Hieronder vind je een fotoverslag van verschillende eetgelegenheden die we hebben bezocht. Naast het eten zelf, krijg je ook veel informatie over het gerecht en de eetgelegenheid zelf. Er wordt een nadruk gelegd op de kleine, traditionele eetgelegenheden, de zogenoemde taverne, die vaak al generatie op generatie door dezelfde familie wordt gerund.

 

 

Wil je meer informatie over de tours die Devour Madrid/Spain aanbiedt, kijk dan op hun website. Ze hebben ook een heel interessante blog waarin ze veel tips geven over eetgelegenheden en gerechten in diverse steden in Spanje.

 

Churros y chocolate

 

Ik had dus nog nooit churros op. Terwijl in het winkelcentrum bij mij om de hoek een enorme churroskraam staat waar je niet omheen kan als je binnen komt lopen. Maar ik dacht altijd: wat is er nou speciaal aan een gefrituurde deegsliert?

 

 

Aangezien churros een populair ontbijt is in Madrid, moest ik dit natuurlijk daar geprobeerd hebben. Chocolateria San Gines is de oudste en meest bekende churroszaak in Madrid. Ik kan je zeggen dat ik de deegsliert zelf niet zo heel speciaal vind, maar de chocoladedip die ze erbij serveren is goddelijk! Lekkere dikke chocoladesaus om je vingers bij af te likken.

 

 

Na deze eerste ervaring heb ik nog een aantal keer churros op, maar de chocoladesaus was nergens zo lekker, en de deegsliert was nergens zo vers, als bij San Gines. Ben je in Madrid, dan moet je hier zeker heen!

 

Devour Madrid Devour Madrid

 

Mercado de San Miguel

 

Dit is de bekendste overdekte markt (mercado) van de stad. We waren vroeg, dus gelukkig was het nog niet druk. Binnenkort lees je op deze blog meer over de diverse mercado’s in Madrid. Tijdens de tour aten we er amandelen, overheerlijke olijven en banderillas (zeg maar tapas aan een stokje, deze was met olijven, kwartelei, ingelegde pepers en ansjovis).

 

Devour Madrid Devour Madrid

 

El Anciano Rey de los Vinos

 

Daarna door naar deze mooie, authentieke zaak. Het ligt op loopafstand van het Koninklijk Paleis. Er gaat een gerucht dat er een gang onder de grond loopt tussen de taverne naar het paleis zodat de Koning ongemerkt hier zijn favoriete wijn kan drinken. De eigenaar beroept zich op zijn zwijgplicht.

 

Hier aten we een ragout van stierenstaart. Niet mijn favoriet. Ben geen vleeseter maar ook het beeld dat deze stier mogelijk in een stadion aan zijn eind is gekomen, zorgde ook niet voor een fijne smaakbeleving.

 

Devour Madrid Devour Madrid

 

Taberna La Bola

 

Deze taverne is een echt familiebedrijf dat al meer dan 100 jaar bekend staat om zijn Cocido a la Madrileña. Dit is een stoofschotel met kikkererwten, chorizo en aardappel. Wij proefde alleen de bouillon, een hele pot zou het einde van de foodtour betekenen. Er waren nog meer adresjes waar we lang zouden gaan.

 

Devour Madrid

 

Don Jamon

 

In Spanje mag de Iberico ham niet worden opgeslagen. Bij Don Jamon aten die verschillende soorten ham die ter plekken en op een speciale manier worden gesneden. Het is de bedoeling dat de plakken ham zo dun mogelijk worden gesneden. Zodat je er als het warme doorheen kunt kijken. De drie soorten ham die worden geserveerd zijn:

  • Jamón Serrano
  • Jamón Ibérico de Recebo
  • Jamón Ibérico de Bellota

 

De volgorde is van licht naar donker, en van ‘goedkoop’ naar duur. De eerste in de goedkoopste, maar duurt ook het minst lang om te produceren. De laatste is de duurste. De varkens voor deze ham krijgen een dieet van eikels en de smaak is zeer verfijnd en het heeft ook een beetje nootachtige smaak. Door het plantaardige dieet zou deze hamsoort ook meer gezonde onverzadigde vetzuren bevatten. Toch vind ik zelf de tweede soort het lekkerst. Iets sterkere smaak, maar  minder zout.

 

Devour Madrid Devour Madrid

 

Carlos

 

Manchego kaas en tortilla aten we in de taverne van Carlos en zijn vrouw. Hij leerde ons ook de speciale schenktechniek van de cider.

Devour Madrid Devour Madrid Devour Madrid

 

Turrones Artesanos Vicens

 

Als bij de Lidl de Spaanse weken worden gehouden, neem ik altijd een stuk turron (amandelnoga) mee. Ik wist alleen niet dat er zo veel verschillende soorten waren. Deze zaak vind je aan de Gran Via en experimenteert ook met verschillende soorten. Echt een aanrader om daar langs te gaan.

 

Devour Madrid

 

 

Dit zijn niet alle plekken waar je langsgaat als je de tour doet. Ook begreep ik van Joy dat er regelmatig andere adresjes worden aangedaan. Wees gerust: het moet gek lopen als de churros en de Iberico ham worden overgeslagen 🙂 .

 

Please follow and like:
Facebook
Facebook
GOOGLE
Instagram
RSS
EMAIL

Facebookreacties

reacties

Een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge