Moksi alesi – een kom met heerlijke comfortfood

moksi alesi

De Surinaamse keuken is een van mijn favorieten. Voor pom mag je me midden in de nacht wakker maken. Wel graag de versie zonder zoutvlees. Zoutvlees is wat minder favoriet bij mij. Het maken van pom doe ik zo af en toe. Er gaat best wat tijd zitten in het maken van dit gerecht. En dat heb ik helaas niet altijd. Een andere favoriet van mijn uit de Surinaamse keuken is moksi alesi. Hieronder geef ik je mijn versie van het gerecht.

 

Dit recept is voor ongeveer 4 personen.

 

Ingrediënten

 

1 grote witte ui

4 teentjes knoflook

1 eetlepel zonnebloem- of archideolie

200 gram plakjes gerookt ontbijtspek (vleeswaren)

250 gram gerookte kip

200 gram witte rijst (gebruik géén snelkookrijst)

1 kleine spitskool

2 maggiblokjes

1 madame Jeanette peper

zout en peper naar smaak

 

 

Bereiding

 

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn.

 

Snijd de spitskool in grove stukken.

 

Snijd dunne reepjes van 1 centimeter van het ontbijtspek.

 

Snijd de gerookte kip in blokjes van 1 bij 1 centimeter.

 

De de rijst in een vergiet en spoel de rijst onder de kraan totdat het geen wit water meer afgeeft.

 

Fruit de ui in de olie in een pan totdat ze glazig zijn.

 

Voeg de ontbijtspek en knoflook toe en laat een minuutje meebakken.

 

Voeg de gerookte kip toe en laat weet een minuutje meebakken.

 

Voeg de rijst en spitskool toe samen met de maggiblokjes en schept het mengsel een paar keer om.

 

Voeg het water toe en leg de madame Jeanette bovenop.

 

Wacht totdat het water kookt, draai het vuur laag en zet de deksel op de pan.

 

Na ongeveer 20 minuten is de rijst zacht kun je het gerecht proeven en naar smaak zout en peper toevoegen.

 

Zet het vuur uit, verwijder de madame Jeanette, schept het geheel nog een paar keer om.

 

Laat het gerecht met de deksel op de pan nog 10 minuten rusten.

 

En dan is de moksi alesi klaar. Eet smakelijk!

 

 

Variatie

 

In plaats van spitskool kun je voor de moksi alesi natuurlijk andere groenten gebruiken. Ik maak dit gerecht ook graag met okra.

 

Als je dat lekker vindt, kun je een scheutje kokosmelk toevoegen aan het gerecht. Het wordt hierdoor wat romiger.

 

 

 

 

Please follow and like:
Facebook
Facebook
GOOGLE
Instagram
RSS
EMAIL

Facebookreacties

reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge